Ekološko gospodarstvo Ons verlangen u Zunderdorpu

m1.jpg
Ekološko gospodarstvo „Ons verlangen“

Gospodarstvo se nalazi u neposrednoj blizini Amsterdama, u mjestu Zunderdorp, tipičnom nizozemskom selu s niskim kućama (prizemlje i potkrovlje). Krovovi kuća često su prekriveni trstikom koja je nalik našoj raženoj slami. Ne razmeću se kvadraturom objekata za stanovanje, dok objekti za smještaj životinja moraju biti odgovarajuće površine. Kuće su okružene vodom i kanalima, vrtovi su uredni i prepuni cvijeća. Potvrđuje se ono što smo čuli: Nizozemska je zemlja cvijeća.
Na gospodarstvu „Ons verlangen“ žive četiri generacije. Svaki član obitelji Disseldorp ima svoju ulogu i odgovornost na gospodarstvu.

m2.jpg
Obitelj Disseldorp

Obrađuju 125 ha zemlje i nekoliko prirodnih pašnjaka. Skrbe za 80 mliječnih krava, 200 junadi i 200 ovaca i janjadi, a pored toga drže patke i kokoši. Uzgajaju voće i povrće na otvorenom.

     
m3.jpg
Krave na ispaši

   

 m4a.jpg
Ovce i janjci

U dvorištu imaju „vrt sladoleda“, malu oazu mira gdje posjetitelji i kupci mogu popiti kavu, pojesti domaći kolač od jabuke, sira ili pak konzumirati sladoled. Pred slastičarne nalazi se automat za prodaju svježe točenog mlijeka. Cijena čaše mlijeka 2,5 dl je 0,25 €.
U trgovini na gospodarstvu se može kupiti ekološko voće, povrće, mlijeko, sir, jogurt, jaja ili pak zamrznuto meso.

 
m5.jpg
„Vrt sladoleda“

Gospodarstvo posjećuju djeca iz vrtića i škola, te djeca s posebnim potrebama. Osim obilaska gospodarstva za djecu se organiziraju i kreativne radionice.

 

m6.jpg
Dječji uradci sa kreativne radionice
 

Gospodarstvo posjeduje i objekte za smještaj konja. Vlasnici drže svoje ljubimce na gospodarstvu, ali dolaze osobno skrbiti o njima tijekom dana ili vikendom.

       

m7.jpg
m8.jpg
Objekti za smještaj i trening konja

Glede vjetrovitog vremena otkazan je planirani izlet čamcima po nizozemskim kanalima te je istog časa plan zamijenjen vožnjom brodom i razgledavanjem Amsterdama iz perspektive kanala.
Amsterdam je ispresijecan plovnim kanalima. Za nesmetan prolaz s jedne obale na drugu postoji preko 900 mostova. U ugodnom ozračju broda sa staklenim krovom vjetrovito i oblačno vrijeme nije utjecalo na raspoloženje prisutnih putnika. Prolaskom kraj glavnog kolodvora u Amsterdamu začudili smo se ogromnim garažama za bicikle sa 3000-5000 mjesta, jer bicikl je omiljeno prijevozno sredstvo u Nizozemskoj. Pitali smo se: Kako vlasnici u tom mnoštvu pronađu svoj bicikl i da pri tom nitko ništa s njega ne ukrade?

 

m9.jpg
Turistička ponuda Amsterdama – vožnja brodom

Nastavak izvješća sa studijskog putovanja slijedi.

HZPSS, Ured ravnatelja

mr. sc. Marija Ševar

Načelnica odjela za integriranu i ekološku poljoprivredu
Pripremi za ispis