Studijsko putovanje u organizaciji Avalon-a u Nizozemsku

I pored problema u zračnom prometu uzrokovanih vulkanskim pepelom organizatori su uložili veliki napor te dogovorili prijevoz dionika automobilima. Dionici studijskog putovanja imali su priliku vidjeti lijepo uređene poljoprivredne površine te posjetiti ekološka poljoprivredna gospodarstva, trgovine ekoloških proizvoda, pogon za proizvodnju ekoloških marmelada i čipsa, ekološku pivovaru i dr.

 Mennorode1.jpg
Mennorode konferencijski centar

U utorak, 20. travnja 2010. AVALON je organizirao posjet ekološkom gospodarstvu za proizvodnju mlijeka „Bruggert“.
Hrana se za 42 mliječne krave proizvodi na 64 ha (30 ha prirodnih pašnjaka, 27 ha travno-djetelinske smjese i 7 ha žitarica). Dio suhe hrane vlasnik kupuje od ekoloških proizvođača iz Nizozemske ili pak iz uvoza. Od travnja do studenog krave se nalaze na slobodnoj ispaši. Vlasnik je unajmio gospodarstvo od države za što plaća najamninu. Košnjom trave uz kanale ili čišćenjem šume država proizvođačima smanjuje cijenu najma! Nakon ove informacije bilo nam je jasno zašto je Nizozemska tako uredna.
Mlijeko prodaje mljekari, a malim udjelom i slastičarni u obližnjem mjestu koja proizvodi ekološki sladoled. Za sada su u proizvodnji samo ekološki sladoled od vanilije i čokolade, jer je proizvođač sam morao naći i sve druge neophodne sastojke iz ekološke proizvodnje.

 staja1.jpg
Staja (lijevo) i prostorija sa laktofrizom (desno)

Vlasnik je mlad i pun želje za novim. Želio bi izgraditi novu staju za veći broj grla, ali nije siguran tko bi dao garanciju za povrat kredita obzirom da je država vlasnik gospodarstva. Nakon prvotnog razgovora s nama rekao je: „Primit ću Vas u dnevnoj sobi uz kavu i čaj“. I zbilja kava i čaj su bili posluženi u njegovom radnom prostoru – staji.
 

kava3.jpg
Kava i čaj su posluženi posjetiteljima u staji

Nastavak izvješća sa studijskog putovanja slijedi.

HZPSS, Ured ravnatelja
mr. sc. Marija Ševar
Načelnica odjela za integriranu i ekološku poljoprivredu

Pripremi za ispis