Javni natječaj za dodjelu sredstva iz Fonda za smanjenje nitrata

Sredstva se dodjeljuju za:
 
          Izgradnju ili rekonstrukciju objekata za skladištenje krutog stajskog gnoja i gnojnice
          Uređaje za miješanje gnojnice
          Pumpe za pražnjenje tankova
          Separatore za gnojnicu
          Strojeve za utovar krutog stajskog gnoja
          Cisterne za gnojnicu
          Transportere za gnojivo
          Specijalne prikolice za distribuciju gnojiva
          Injektore za gnojnicu
Sredstva se neće isplaćivati samo za nabavu opreme (bez ulaganja u izgradnju objekta za skladištenje gnojiva).

Spomenuti fond predstavlja jednu od komponenti projekta koja ima za cilj izravno utjecati na smanjenje onečišćenja hranivima kroz investicije na farmama. Također se kroz primjere u praksi proizvođačima žele pokazati tehnička rješenja koja su primjenjiva u našem okruženju i u skladu sa „Dobrom poljoprivrednom praksom“ (DPP).

Kako su financijske mogućnosti projekta ograničene, sredstva fonda predviđena su za tri županije, Varaždinsku, Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku koje su od strane donatora označene kao područja s najvećim problemom onečišćenja hranivima. Unatoč tome, ciljna skupina su poljoprivrednici iz cijele Hrvatske koji će imati mogućnost sudjelovati u razmjeni znanja i biti sudionici edukacija. Kroz uspostavu Investicijskog fonda te ostale aktivnosti – promociju „Dobre poljoprivredne prakse“, edukaciju proizvođača te podizanje javne svijesti, projekt predstavlja potporu proizvođačima u smislu što lakšeg prelaska na nove načine gospodarenja i buduću regulativu u području proizvodnje hrane. Pogotovo se to odnosi na mjere višestruke sukladnosti ili tzv „cross compliance“ čija će provedba biti temelj za isplate potpora u poljoprivredi.

Rok za podnošenje prijava počinje teći 25. veljače 2010. i traje do 25. listopada 2010.

Ukoliko se sredstva ne ugovore do 25. listopada 2010. rok nastavlja teći do isteka sredstava, a najkasnije do 25. lipnja 2011.

Prijave pristigle prije i nakon naznačenog roka neće se razmatrati.

Prijave pristigle po objavljenom natječaju obrađuju se po redoslijedu zaprimanja koji je vidljiv na omotnici pošiljke, do iskorištenja raspoloživih sredstava Investicijskog fonda za smanjenje nitrata.

Sve dodatne informacije korisnici mogu dobiti od djelatnika Hrvatskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu, institucije koja je zajedno s Hrvatskim vodama partner u provedbi projekta. Obrasci i dokumenti koji su potrebni za pristupanje Investicijskom fondu mogu se preuzeti sa stranice Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja www.mps.hr.

Poziv na javni natječaj

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, RIBARSTVA I RURALNOG RAZVOJA
Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi
Hrvoje Horvat dr.vet.med
Voditelj projekta

 
Pripremi za ispis