Predavanje o IPARD programu

IPARD program izložio je Tugomir Majdak, dipl. ing. agr., načelnik Sektora za upravljanje programima ruralnog razvoja EU Uprave za ruralni razvoj – Upravna direkcija SAPARD/IPARD programa Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Njegova iskustva i saznanja iz ovog područja koja je iznio kroz izlaganje o IPARDU dali su još veći značaj svim investicijama koje planiraju poljoprivrednici u ovako složenim i otežanim uvjetima gospodarenja zbog globalne ekonomske krize. Na predavanju su mahom mlađi uzgajivači, ali i ostali poljoprivredni proizvođači postavljali pitanja vezana uz mogućnosti koja im pruža ovaj program.
U raspravu su se uključili i Stjepan Kušec, predsjednik Središnjeg Saveza svinjogojskih udruga RH koji je ujedno i član Odbora za praćenje IPARD programa u RH. Stjepan Kušec poznati je svinjogojac koji je nedavno svojom investicijom u novu farmu povećao kapacitete proizvodnje s 1.500 tovljenika godišnje te 80 krmača na gotovo 4.000 tovljenika.

Franjo Poljak, dipl. ing. agr., zamjenik ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije, a ovdje i u ulozi domaćina kao načelnik Općine Sv. Petar Orehovec, također je dodatno zainteresirao prisutne idejom o raznolikim mogućnostima koje pružaju uvjeti u okviru poljoprivredne proizvodnje u ovom kraju.

Poznati uzgajivač i proizvođač tovne junadi s gotovo najvećim kapacitetima tova na širem području, Zvonimir Širjan, također u ulozi domaćina kao predsjednik Općinskog vijeća Sv. Petar Orehovec, s iznimnim iskustvom u investicijama, ali i proizvodnji, aktivno se uključio u raspravu.

I na kraju smo se i mi savjetnici, kao što je i uobičajeno, uključili svojom stručnom potporom u razlučivanje i “kristaliziranje” određenih nedoumica oko raznih planiranja i provedbe tih planova na OPG-ima. Tako je bilo i ovog puta jer su iznijeta iskustva iz prethodnih programa;  kako i na koji način pretočiti ideju o unapređenju tehnologije proizvodnje smanjivanjem korištenja radne snage na gospodarstvu  te ono najvažnije – smanjenje troškova u proizvodnji pri takvim investicijama. Pozitivan pristup te zainteresiranost, osobito mlađih  OPG-a, daju nadu da će ovo predavanje kao i sam IPARD program kroz sljedeće razdoblje pridonijeti svim planiranim  investicijama ovog križevačkog kraja.  

Područni odjel HZPSS-a Koprivničko-križevačke županije
mr. sc. Dario Zagorec, viši stručni savjetnik za stočarstvo
Pripremi za ispis