Veliki interes poljoprivrednika za novosti u agrarnoj politici

Počevši od predavanja na MESAP-u u Nedelišću ukupno je na području Međimurske županije održano 23 predavanja na kojima je 894 poljoprivrednika svojim potpisom potvrdilo prisustvovanje. Interes za edukaciju pokazale su i udruge poljoprivrednika s područja Međimurja (Međimurska povrtlarska udruga „Zeleni vrt“, Društvo vinogradara i vinara „Hortus Croatiae“, Udruga proizvođača mlijeka, Ekološka udruga „Duga“, UMUH i Udruga proizvođača merkantilnog krumpira).

Odaziv na predavanja ocjenjujemo vrlo dobrim (prosječno je potpisanih 38,86 poljoprivrednika) što dokazuje da su teme državne potpore u poljoprivredi, novi sustav identifikacije zemljišnih čestica (ARKOD), sustav za zbrinjavanje ambalažnog otpada, nitratna direktiva, novi pravilnik o kapitalnim ulaganjima, FADN i  IPARD program vrlo zanimljive. Djelatnici Područnog odjela morali su biti dobro „potkovani“ za različita pitanja postavljana na predavanjima od razlika davanja u sustavu Poreza na dohodak i PDV-a, vođenja knjigovodstva, ostvarivanja izravnih plaćanja za zemljišne čestice koje poljoprivrednici u stvarnosti obrađuju, ali za koje nemaju pismene dokaze o posjedovanju i puno pitanja koja nisu u domeni naše struke.

Nadamo se da smo ovim predavanjima pomogli poljoprivrednicima u boljem snalaženju u propisima koje moraju zadaovljavati kako bi mogli obavljati poljoprivrednu proizvodnju.

Područni odjel HZPSS-a Međimurske županije
Suzana Pajić, dipl. ing., agr.,
viša stručna savjetnica za ratarstvo
Pripremi za ispis