Odjeci Kopenhagena

Dobronamjerna, no tek s pola srca dana obećanja o zaštiti našeg planeta od opasnih klimatskih promjena jednostavno nisu dovoljna za suočavanje s krizom koja traži potpuno nove oblike suradnje između bogatih i siromašnih zemalja.”
Političari diljem svijeta složili su se oko toga da je potrebno ostati 2° C ispod granice neprihvatljivih rizika od klimatskih promjena – u teoriji.
 
No, praktično, ono što su državnici ponudili dovelo bi prema procjenama WWF-a i Tajništva UNFCCC-a do zatopljenja od 3°C, pa i više. “Millijuni ljudi, stotine milijardi dolara i sveukupna vrijednost izgubljenih mogućnosti čini razliku između retorike i stvarne akcije vezane uz klimatske promjene.”
Pažnja će sada biti preusmjerena na usvajanje i provedbu mnogobrojnih detalja u često nedovoljno definiranim sporazumima, te, u pozitivnijem tonu, na održavanje inicijativa zemalja, gradova, tvrtki i zajednica koje iz temelja izgrađuju ekonomije s malo ugljika.
WWF je analizirao ishod konferencije na temelju 10 bodovnih elementa, te utvrdio da niti jedan od ciljeva potrebnih za ispunjenje političke namjere održavanja prosječnog globalnog zatopljenja ispod diljem svijeta potvrđene visoke razine rizika od 2 celzijeva stupnja nije ostvaren, iako su neki od njih djelomično ispunjeni. Nacrt sporazuma iz Kopenhagena miljama je daleko od razvoja u pravno obvezujući okvir odlučnog djelovanja protiv klimatskih promjena.
“Trebali smo ugovor odmah, a sada ćemo ga u najboljem slučaju pripremiti za pola godine,” rekao je Carstensen. Ono što imamo nakon dvije godine pripremnih i intenzivnih pregovora jest polusirov i nedefiniran tekst. Osim možebitne iznimke zakonodavstva SAD i nacrta financiranja, nijedna od političkih zapreka učinkovitoj klimatskoj akciji nije riješena.”
Nedostatak jasnoće slikovito prikazuje poziv na dostizanje vrhunca emisije “što je moguće ranije”, nasuprot pozivu IPCC iz 2007 za dosizanje vrhunca emisije 2017. godine.
“Razočarani smo, ali priča se nastavlja,” izjavljuje Carstensen. “Civilno društvo bilo je gotovo potpuno isključeno iz finalnih pregovora, i to se osjetilo tijekom zaključnog dana u Kopenhagenu. Možemo zajamčiti svijetu da će se WWF i drugi elementi civilnog društva nastaviti ugrađivati u svaki korak budućih pregovora.”
 
Fotografaija: NASA (National Snow & Ice Data Center)
 
 
Područni odjel HZPSS-a Vukovarsko-srijemske županije
Katrin Gnjidić, dr. vet. med.
stručna suradnica za nitrate na projektu
Kontrole onečišćenja u poljoprivredi
 
 
Pripremi za ispis