Hrvatski šampionat ekstra djevičanskih maslinovih ulja

Imena ovogodišnjih šampiona ulja koji su predstavljeni u Državnom arhivu.
Fažana- Anton Puja
Kaštelir-Silvano Tanger
Krasica- Franco Basiaco
Krk – Želimir Brozović
Medulin-Milan Bakić
Mlini – Ivica Vlatković
Mlini- Duilio Belić
Novigrad – Mauricio Fabris
Omiš-Dalibor Jerić
Poreč- Viviano Antolović
Postira- Teo Šantić
Rovinjsko selo-Damir Dobravac
Split- Zoran Zanini
Supetar- Branko Martinić
Tar- Loredana Musizza
Umag- Danijel Kraljević
Vodnjan- Giorgo Cerlon
Zadar- Goran Vukadinović
Zagreb – Ultra ekstra 2009.- Ivica Vlatković
Dakle 18 šampiona ulja  iz berbe maslina 2008.god natjecalo se za titulu "šampiona svih šampiona". Dostavljena šampionska ulja ocijenili su  dva stručna panela (žirija) Prehrambeno razvojnog centra i Udruga senzornih analitičara maslinovog ulja (USAMU).Nakon  predstavljanja šampiona od strane organizatora kojima se obratio predsjednika Sabora Luke Bebića  i savjetnika ministra poljoprivrede Vinko Milat.

Zatim je uslijedilo proglašenje pobjednika Ultra ekstra 2009.god. Za njaboljeg uljara svih šampiona proglašen je Dr. Ivica Vlatković iz Novigrada- Zadarska županija. Nagradu i vijenac uručio mu je Luka Bebić predsjednik Hrvatskog državnog sabora u nazočnosti kolega zastupnika Ingrid  Antičević – Marinović i Tonino Picula. Uz Ivicu Vlatkovića zadarski kraj dobio je još jednog ovjenčanog uljara-Željka Vrsaljka, ovdje nagrađenog kao vlasnika i tehnologa uljare u Nadinu kojoj je mljeveno šampionsko ulje.

Skupu se obratio i dr. Ivica Vlatković, vidno dirnut prestižnim priznanjem."Zahvalio bi prije svega obitelji bez  koje ovo ne bi postigao. Iznad svega  zahvaljujem naraštajima novigradskih težaka koji su stvarali maslinike  i ostavili nam temelje. Oni su to radili da bi preživjeli, a mi danas da bi kvalitetnije živjeli i njegovali tradiciju. Novigradskih težaka  više nema ,ali je njihovo djelo i trud ugrađeno u ovu nagradu.

Ovogodišnja Ultra ekstra okupila je i pobjednike sira, pršuta, meda i vina koji su također izlagali svoje nagrađene proizvode. Uz naše nagrađene uljare našli smo se i mi vinari sa Sabatine, senzorni analitičari "Olea" iz Zadra, predsjednik Udruge Orkula, direktor TZ Zadarske županije, novinari i dr. Na uzvišenom mjestu hrvatske secesijske kulture i tradicije u srcu Zagreba, uz zvuke komorne glazbe bilo je divno biti maslinar, vinar a i Zadranin.

Područni odjel HZPSS-a Zadarske županije
Zvonimir Vlatković, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik za hortikulturu
 
 
Pripremi za ispis