Obavijest o uzimanju uzoraka za kemijsku analizu tla

Nakon obavljenih jesenskih radova i završetka sezone poslova na otvorenom vrijeme je za planiranje nove sezone gdje je jedan od bitnih zahvata osnovna gnojidba tla. Da ne bi stvarali nepotrebne troškove i prihranjivali sa elementom kojeg već imamo dovoljno u tlu potrebno je znati kakvo je stanje u tlu. Planiranje gnojidbe radimo prema postojećem stanju hranjiva u tlu i planiranom prinosu. Vrlo bitno je kod planiranja osnovne gnojidbe tla znati kakvo je postojeća stanje hranjiva, humusa i kiselosti u tlu. Da bi to znali prethodno treba napraviti kemijsku analizu tla. Ovaj postupak je najbolje napraviti u jesen jer poslije skidanja usjeva imamo bolji uvid u početno stanje hranjiva te će nam rezultati analize stići prije planiranja osnovne gnojidbe.

Kemijsku analizu tla organizira Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu u suradnji sa Kutjevom d.d., u čijem laboratoriju će se analiza obaviti. Analiza će se obaviti na makroelemente P i K, te na humus i kiselost tla (pH u H2O i KCl). Cijena analize ja 122 kn, što je vrlo povoljno, jedino što ne može poslužiti kao službena analiza (npr. za podizanje trajnih nasada).

U laboratoriju će se analiza obaviti u siječnju i veljači 2010., ali uzorke možete uzimati već sad, te ih staviti na suho i sjenovito mjesto bez nepovoljnih vanjskih utjecaja (prašina, vlaga…). Uzorci se nikako ne smiju prisilno sušiti uz izvore topline kao što su peći, radijatori, grijalice…

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti u urede Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, gdje možete posuditi sondu za uzimanje uzoraka tla.

Područni odjel HZPSS-a Požeško-slavonske županije
Tomislav Pojer, dipl. ing. agr., stručni savjetnik za hortikulturu
Goran Josipović, dipl. ing. agr., stručni savjetnik za hortikulturu

 

Pripremi za ispis