Osijek je kolijevka pčelarstva




Program tijekom četverodnevne manifestacije bio je bogat i raznovrstan.

Četvrtak, 19. studeni održano je svečano puštanje u rad punionice meda Pčelarske zadruge Pčelari Slavonije i Baranje. U sklopu punionice nalazi se i trgovina u kojoj se može nabaviti ili naručiti potrebna oprema za pčelarstvo i proizvodnju meda.

Petak, 20. studeni u večernjim satima održana je sveta misa zahvalnica, u Župnoj crkvi Preslavna imena Marijina u Donjem gradu u Osijeku, za plodove kojima su pčelari podareni u ovoj godini.

Subota, 21. studeni u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića nastavljena je pčelarska manifestacija koja se sastojala iz dva dijela, svečanog i radnog dijela.

Svečanost je otvorio osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo, nakon toga slijedio je kratki glazbeni program Hrvatskog pjevačkog društva LIPA i igrokaz dječje grupe KUD Klasje iz Višnjevca sa naslovom „Med je zakon“.

Izvješće o natjecanju pčelara Osječko-baranjske županije iznio je Anton Dalšašao, Predsjednik ocjenjivačkog suda, od pristiglih 40 uzoraka sortnih vrsta meda, 18 uzoraka je osvojilo priznanje Zlatni roj, koje je pčelarima uručio dožupan Željko Kraljičak.

Sve pčele proizvode dobar i zdrav med, loš med rezultat je industrijskog načina punjenja ili lošeg i needuciranog pčelara. Kako bi se pčelari što bolje educirali organizirana je pčelarska škola u organizaciji Županijskog saveza pčelara Osječko-baranjske županije, Pučkog otvorenog učilišta i Poljoprivrednog fakulteta. Peta generacija je uspješno završila tečaj te je svim polaznicima svečano dodijeljena diploma.

Radni dio sastojao se iz kratkih prezentacija o aktualnim temama i raspravom.

Prva tema bila je u svezi potpora u pčelarstvu, aktualnim Pravilnicima o medu i poreznom sustavu, a koje je izložila je Ruža Skenderović, HZPSS. Slijedilo je izlaganje Predsjednika Hrvatskog pčelarskog saveza, Martina Kranjec o aktualnostima u HPS, o doprinosu HPS u donošenju Pravilnika za prodaju meda na kućnom pragu, o mogućnostima registriranja prijevoznih sredstava kojima se vrši premještanje košnica sa pčelama i drugo. Nazočni posjetitelji su imali mogućnost postavljati pitanja kojih nije nedostajalo, a većina ih se interesirala o sustavima potpore i poreznim obvezama koje će kao pčelari imati u budućnosti.

Gospodin Zvonimir Pajnić, predsjednik Županijskog saveza pčelara Osječko baranjske županije, je na kraju skupa izrazio zahvalnost dr. sc. Draženki Gutzmirtl, rukovoditeljici područnog odjela HZPSS Osječko-baranjske županije na doprinosu razvoja pčelarstva u županiji.

Istaknut je problem koji se pojavio unazad par godina a to je slabo medenje suncokreta i ovogodišnje općenito slabo medenje svih medonosnih biljaka osim lipe. Svečanost je završena održavanjem pripreme za označavanje 130. godina izlaženja časopisa Hrvatska pčela, koji će se obilježiti u Osijeku 2011. godine.

Nedjelja, 22.studeni u prostorijama Poljoprivrednog fakulteta održan je susret partnera u prekograničnoj suradnji sa Srbijom i Mađarskom.

                                                                                                      

                                                                        Područni odjel HZPSS-a  Osječko-baranjske županije
Ruža Skenderović, dipl. ing. agr.
viša stručna savjetnica

Pripremi za ispis