Održani osmi po redu „Jabučini dani 2009.“ u Đakovu

Organizatori su bili, kao i prethodnih godina, Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu, Udruga voćara „Voćar – Đakovština“ i Turistička zajednica Grada Đakova.

Voćari iz Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske, Međimurske, Sisačko-moslavačke, Zagrebačke, Varaždinske i Osječko-baranjske županije predstavili su se s bogatstvom folklora i s mnogo mašte uređenim izložbenim prostorima sa svježim plodovima voća i voćnih prerađevina.

Na manifestaciji su sudjelovali i izlagači iz Slovenije i Bosne i Hercegovine, udruge zlatoveza i ručnog rada iz Hrvatske, poslovne banke s programima kreditiranja u poljoprivredi, proizvođači i distributeri poljoprivrednih strojeva te srednje poljoprivredne škole iz Đakova, Osijeka i Petrinje. Kao gost županija predstavila se Istarska županija.

Za vrijeme izložbe održan je okrugli stol o razvoju voćarstva u Republici Hrvatskoj, predstavljena je robna marka slavonske jabuke „Dika“, održano je regionalno edukacijsko natjecanje u kvaliteti jabukovače i dodijeljena su odličja od strane Klastera „Slavonka“. Degustaciju i ocjenjivanje novih sorata jabuka vodili su stručnjaci iz Zavoda za vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo i Odjela za voćarstvo Poljoprivrednog instituta u Osijeku.

Članovi udruge „Voćar – Đakovština“ upriličili su prigodnu prodaju jabuka, a novac od prodaje namijenjen je djeci s posebnim potrebama.

Nagrađeni su najnjegovaniji voćnjak i najljepše uređeni izložbeni prostor.

Lijepim i maštovito uređenim izložbenim prostorima širio se miris svježih jabuka i kolača, a nisu izostali ni zvuci tambure.

                                                Područni odjel HZPSS Osječko-baranjske županije
Snježana Numanovoć, dipl. inž. agr., viša stručna savjetnica

Pripremi za ispis