Održano 56. Svjetsko natjecanje u oranju

Hrvatsku su predstavljali Marijo Spudić – klasični plug iz Karlovačke županije i Tomislav Kuharić – plug premetnjak, iz Krapinsko-zagorske županije. Hrvatski predstavnici pokazali su zavidno umijeće oranja u jakoj svjetskoj konkurenciji osvojivši pri tom 24. mjesto u konkurenciji klasičnih plugova, odnosno 23. mjesto u kategoriji plugova premetnjaka.

Uspjeh naših orača na ovom natjecanju, rezultat je sistematskog rada Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu (HZPSS-a), Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača HUONO-a na čelu sa dr. sci. Ivanom Katalinićem, svih županijskih udruga (koje su iznjedrile najbolje orače koji su kroz državno natjecanje morali dokazati tko je najbolji) i nadasve Ministarstva poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja koje je ovo natjecanje prepoznalo kao uspješan prijenos znanja inovacija i novih tehnoloških rješenja i njihovu implementaciju u poljoprivrednoj proizvodnji.

            Članovi ekipe koji su uz natjecatelje sudjelovali na ovom natjecanju bili su:

  • Tugomir Majdak, član WPO-a:, (MPRRR),
  • Luka Čuljak trener, HZPSS, Zagrebačka županija;
  • Dario Padro zamjenik suca, HZPSS,  grad Zagreb i
  • Ivica Prpić sudac, HZPSS, Požeško-slavonska županija.

Biograd na Moru predstavio se prezentacijom 59. Svjetskog natjecanja orača koje će se održati u Hrvatskoj 2012. godine, na poduzeću Vrana d.o.o. Budućeg domaćina svjetskog natjecanja predstavili su Katarina Skelin, dipl. ing, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu i Nikolina Miočić, dipl. tur. kom iz Upravnog odjela za razvoj i infrastrukturu Zadarske županije, Ivan Mikulić, Ivan Čupić i Željko Domitrović, u ime  Biograda na Moru i Miroslav Andrić dipl. ing. agr., djelatnik HZPSS-a.

Uz pršut, suhe smokve, bademe, liker maraschino, vino polačkog vinara Zlatka Kaštelanca te uz štimung klape Canzona i tamburaše iz Siska predstavljeni su Biograd na Moru, Zadarska županija i Hrvatska.

Zahvaljujemo se brojnim navijačkim skupinama iz gradova i županija Hrvatske, posebno kolegama – djelatnicima HZPSS-a koji su svojim predanim radom doprinijeli razvoju natjecateljskog oranja u Hrvatskoj.

Ispred Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja natjecatelje je podržao i savjetnik ministra Ivan Hodalić koji je bio vođa puta jedne od navijačkih skupina.

Hrvatske natjecatelje na 56. svjetskom natjecanju u Moravskim Toplicama podržale su i navijačke skupine iz Vukovarsko-srijemske, Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Karlovačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Varaždinske i Zagrebačke županije, te gradova: Krka i Biograda na Moru.

Sljedeće Svjetsko natjecanje orača održat će se na Novom Zelandu, od 15. do 18. travnja 2010. godine, uz slogan Svjetske organizacije orača ”Pax arva colat” (Neka mir kultivira naša polja).

Područni odjel HZPSS-a Požeško-slavonske županije,
Ivica Prpić, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik 

Pripremi za ispis