1. sajam paprike u Virovitici

Od cjelokupne proizvodnje paprike u Hrvatskoj, više od 1/3 proizvede se na poljima Virovitičko-podravske županije koja je po paprici poznata i van granica Lijepe naše pa je stoga na inicijativu Udruge proizvođača povrća Virovitičko-podravske županije pokrenut projekt zaštite “Virovitičke paprike” kao brenda. U Europi je zaštićeno pet vrsta paprika koje su uglavnom dugoljaste, crvene dok je naša-šesta “Virovitička paprika” oblika rajčice i žute je boje, a svi ju znamo po narodnim nazivom – paradajz paprika.

Duga je tradicija i prodaje “Virovitičke paprike” uzduž prometnica diljem županije pa je odnedavno zaštićen i označen “Put paprike Virovitičko-podravske županije”. Projekt je sufinanciralo Ministarstvo turizma i koje na taj način želi zaštititi naše proizvođače paprike u neposrednom načinu prodaje svoga proizvoda.

Na 1. Sajmu paprike podijeljeno je 1234 (brojke koje simboliziraju godine prvog spomena grada Virovitica) poklon paketa sa povrćem koje je donirala Poljoprivredna zadruga branitelja Zlatni vrtovi Virovitica. Poklon pakete su dijelili  saborski zastupnik Josip Đakić i gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin.

Područna služba HZPSS-a Virovitičko-podravske županije
 Ljubica Kravarščan dipl. ing. agr
., rukovoditelj

 

Pripremi za ispis