Posjet austrijskih uzgajivača goveda Požeštini

Program posjete austrijskih uzgajivača našem području je bio stručno-promotivni. Cilj nam je bio ukazati kolegama iz Austrije na stanje u uzgoju simentalskog goveda u našem području, te predočiti postojeću infrastrukturu uzgoja i proizvodnje s naglaskom na rad Udruge i rad njezinih članova. Također, iskoristili smo priliku da ima ukažemo na ostale vrijednosti područja Požeštine (kulturne, povijesne i tradicijske, te proizvodne uvjete). U tome nam je uvelike pomogao msgr. Josip Krpeljević, glavni vikar Požeške biskupije, koji je, na izvrsnom njemačkom jeziku, predstavio povijest Požege i požeškog kraja i tom nas prilikom proveo crkvama Požege, njezinim trgom i ulicama koje odišu arhitekturom iz doba Austro-Ugarske monarhije. U svakom slučaju, za austrijske uzgajivače bilo je to iznenađenje i nesvakidašnji događaj koji su nagradili velim pljeskom i zahvalom.

Predstavljajući prirodne ljepote požeškog kraja i Slavonije, naše drage goste poveli smo i do Parka prirode Papuk, točnije do planinarskog doma Jankovac. Ondje smo uz stručno vodstvo prošli pješačkim stazama Jankovca uz izlaganja voditeljice parka Gordane Škrnjuk o biljnom i životinjskom svijetu parka prirode, ali i povijesti ljudskih aktivnosti na Jankovcu, koja je u uskoj vezi s Austrijancima i njihovom poviješću.  

U stručnom dijelu posjete predstavili smo lokalnu mljekaru BIZ iz Buka, vlasnika Bože Bošnjaka, gdje smo kušali široku paletu proizvoda mljekare koja svoju sirovinu isključivo otkupljuje na području Požeštine, a također sudjeluje u projektu Udruge «Naši proizvodi» i «Mliječni putovi – Zlatne doline». U dočeku je sudjelovao u ime Županije i zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović, kojemu se ujedno zahvaljujemo na pomoći županije. U trodnevnom programu smo još obišli i tri obiteljska gospodarstva na kojima se uzgajaju simentalska goveda. To su gospodarstva obitelji Ivana Bobekaiz Novoselaca. Suvremena staja na slobodno s rešetkom i centralnim izmuzištem, kapaciteta je 50 ležišta s madracima. Izgrađena je iz Operativnog programa za razvoj govedarske proizvodnje. Zatim  smo posjetili obitelji Stjepana Tadijalaiz Tominovca. Oni imaju suvremenu staju na slobodno, puni pod, kapaciteta 90 ležišta s lagunom ispod staje i centralnim izmuzištem, također su ostvarili 50 posto povrata kapitalnih ulaganja.

Na kraju smo obišli i adaptiranu staju na slobodno s ležištima i punim blatnim hodnikom kapaciteta 20 muznih krava i centralnim i izmuzištem obitelji Zlatka Rastaiz Ferovca. Ova staje je izazvala najviše zanimanja kod gostiju zbog svoje jeftinoće izgradnje i same funkcionalnosti. Izgrađena je na postojećoj konstrukciji krovišta starog sjenika i adaptirana vlastitim sredstvima po principu „uradi sam„ od konstrukcije krmnih zabrana, ležišta pa sve do izmuzišta. Na svim navedenim mjestima uzgajivači iz Austrije su imali prilike obići i vidjeti sve pojedinosti uzgoja i života jednog gospodarstva u Hrvatskoj.

Pošto su gosti bili smješteni u vinskoj kući Enjingi u Hrnjevcu spojili smo ugodno i korisno, obilazak stada crvenog angusa u sustavu krava –tele na imanju Enjingi, te nakon toga vinskog podruma Enjingi uz degustaciju vrhunskih vina u pratnji i predstavljanju vlasnika Ivana Enjingija.

Druženje s austrijskim uzgajivačima upotpunili smo zabavom organiziranom za goste i članove Udruge uzgajatelja simentalskog goveda Požeštine u objektu Ivana Enjingija na Venju. Tu nam se priključio i gradonačelnik grada Kutjeva Ivica Nikolić sa suprugom.

Trodnevni program posjete austrijskih uzgajivača, u čiju je organizaciju veliki doprinos dao mr. sc. Miroslav Kovač,predsjednik stručnog odbora Udruge i rukovoditelj u HZPSS- Područni odjel Požeško-slavonske županije, završili smo u Velikoj na izletištu uz rijeku Veličanku, gdje je bio pripremljen oproštajni ručak. Oproštaj je bio svečan i opušten uz razmjenu adresa i informacija jednih o drugima. Tijekom posjeta svim mjestima i osobama gosti iz Austrije su uručili prigodne poklone i zahvale. Dojmovi su izuzetno pozitivni i možemo sa ponosom reći da smo naš kraj, ljude, uzgoj i proizvodnju uspjeli prikazati u najboljem svijetlu. To je konačno i bio jedan od temeljnih ciljeva, koji je i ovaj put ostvaren unutar Udruge u suradnji s HZPSS-om. Da smo na dobrom putu potvrdili su nam to i austrijski uzgajivači i dali nam do znanja da s nama žele ostati u kontaktu i ubuduće.

Područni odjel HZPSS-a Požeško–slavonske županije.
Tomislav Mikel, dipl. ing. agr.

Pripremi za ispis