Agronomi iz Šibensko-kninske županije posjetili Međimurje

U subotu smo najprije posjetili modernu farmu muznih krava (OPG – Novak u Sv. Urbanu ). Gospodarstvo ima 50 muznih krava Holstein-Friesian pasmine, s proizvodnjom u laktaciji preko 8000 kg mlijeka/grlu. Farma je izgrađena 2008. kreditnim sredstvima iz Operativnog programa razvitka govedarske proizvodnje u RH. Nakon toga smo posjetili farmu muznih koza pasmine Francuska alpina (OPG Jambrošić u Gornjem Kraljevcu).

Na kraju dana posjetili smo gospodarstvo Bahun u Vratišincu koje se bavi ekološkom   proizvodnjom goveđeg mesa. Sve kolege su bile oduševljene, jer su prvi put uživo vidjeli Škotsko govedo  – specifičnog izgleda (goveda s frizurom, jako otporna, skromnih uvjeta držanja i hranidbe).

U nedjelju smo išli u posjet voćnjacima tvrtke Agra d.o.o. u Čakovcu, gdje se voćarska proizvodnja odvija na površini od 8 – ha proizvodnja jabuka, 6 ha – proizvodnja bresaka i proizvodnja jagoda na površini od 0,5 ha.  Nakon toga smo obišli vinograde i vinski podrum obitelji Cmrečnjak iz Svetog Urbana, gdje smo kušali izvanredna bijela vina; sauvignon, pušipel, graševinu, rajnski rizling, zeleni silvanac, bijeli pinot i cuvee (mješane kvalitetne sorte).

Osim stručnih i edukacijskih obilaska imali smo i turistički posjet Mlinu na Muri i dvorcu Trebotz.

Kolege su bile oduševljeni gostoprimstvom i srdačnošću Međimuraca, te ljepotama Međimurja. Ovom prigodom u ime kolega, zahvalio bih se Područnom odjelu HZPSS-a Međimurske županije, odnosno kolegama Valeriji Čižmak i Marijanu Čižmešiji koji su pripremili naš dolazak i koji su nam bili na usluzi u subotu i nedjelju.

Posjet najsjevernijoj županiji zasigurno je opravdao sva očekivanja, kolege su imale mogućnost razmjeniti iskustva i vidjeti nova znanja i tehnologije u poljoprivrednoj proizvodnji.

 
Predsjednik Društva 
Ivica Kosor dipl.ing.
Pripremi za ispis