Sirari, ovčari i kozari Karlovačke županije u Sloveniji

Prvo gospodarstvo je sirana Mahne koja je dio „Brkinske sadne ceste“, a izrada same ceste, njeno obilježavanje i promidžba je financirana iz sredstava EU. Ovo je gospodarstvo registrirano kao ekološko još 2001 godine. Imaju 25 muznih krava i 11 junica smeđe pasmine, prosjek u laktaciji je 4 tisuće litra mlijeka. Gospodarstvo koristi 26 ha travnjaka i oko 2 ha oranica. Krave su smještene u lauf staji do koje se odmah nalazi mini sirana i prodavaonica. Proizvodnja ovog gospodarstva je 100 tisuća litara mlijeka godišnje koje prerade u sir.

Sir prodaju na gospodarastvu (80 posto), ostalo u specijaliziranim trgovinama u Sloveniji. Proizvode šest vrsta sireva, a njihova cijena na gospodarstvu kreće se od 8 do 10 eura/kg sira.

U Senožeču obitelj Nike Medena drži 30 muznih krava smeđe pasmine u lauf staji i bavi se ekološkom proizvodnjom mlijeka 10 godina. Koriste 85 ha površine, a od čega oko 50 ha čine travnjaci, 20 ha pašnjaci i oko 10 ha oranice. Proizvode oko 200 tisuća litara mlijeka godišnje uz prosječnu laktaciju 6 tisuća litara/ grlu. Ova proizvodnja je specifična, jer glavni voluminozni obrok čini sjeno osušeno u rolo balama u specijaliziranom pogonu. Pogon za sušenje sijena radi uz pomoć agregata na dizel, a u prostoriji se dosušuje 16 rolo bala sijena odjednom. Kvaliteta osušene mase je prvoklasna te postiže i 18 do 19 % proteina, a o kvaliteti svjedoči i sam nivo proizvodnje koji je izuzetno visok s obzirom da se radi o ekološkoj proizvodnji Težina jedne bale koja ide na sušenje iznosi i do 1100 kg, a nakon sušenja njena težina iznosi cca. 400 kg. Ovaj pogon je izgrađen prije 3 godine, a samo je on koštao cca. 25.000 € (bez prostora za skladištenje te sve ostale mehanizacije potrebne za ovakav vid proizvodnje. Uglavnom, radi se o ulaganju koje je znatno, ali i isplativo, pogotovo za proizvođače sira.

Treće gospodarstvo koje smo posjetili bilo je poljoprivredno dobro Veterinarskog fakulteta u Vremščici koje također na ekološki način drži 600 ovaca Istarske pramenke, 15 magaraca, 25 krško – poljskih svinja. Ovce muzu strojno od ožujka do rujna, mlječnost ovaca u laktaciji je oko 190-200 litara, u prosjeku oko litru mlijeka na dan po ovci. Na gospodarstvu je mini sirana gdje se 40 tisuća litara ovčjeg mlijeka preradi u sir koji se  uglavnom sav proda na gospodarstvu. Cijena sira se kreće od 14 eura za meki sir do 20 eura za tvrdi ovčji sir.

Izlet smo zaokružili kasnim ručkom kod ljubaznih domaćina na seoskom turizmu Andrejevih u Narinu, gdje nas je zadivila raskoš i ljepota cvijetnih kombinacija i zelenila kojim obiluje ovo gospodarstvo.

Ekskurzija je prvenstveno imala edukativan karakter za naše poljoprivrednike koji su se upoznali s problematikom koja i njih čeka skorim ulaskom Republike Hrvatske u EU. Ne treba zanemariti druženja i poznanastva koja su se pri tom uspostavila između naših poljoprivrednika kojima su ovo rijetki trenuci odmora u svakodnevnim obavezama oko stoke.

Ujedno bi se ovim putem i zahvalili našem domaćinu gospodinu Joži Križanu koji je preuzeo organizaciju ekskurzije na slovenskoj strani.

                                                                                       Bernarda Kasunić, stručni savjetnik za stočarstvo
Višnja Magdić, viši stručni savjetnik za male životinje
HZPSS-a Karlovačke županije 
Voditelj Rane grupe za sirarstvo 

Pripremi za ispis