Posjeta najvećoj plantaži višnje maraske u Dalmaciji

Došli su zajedno s gospodinom Larsom Sekse, razvojnim direktorom Norveškog Instituta za poljoprivredu i održivi razvoj „Bioforsk“. U dogovoru sa voditeljem objekta „Vlačine“ pregledao se je nasad, a gosti nisu krili svoje divljenje. Preko sto tisuća ujednačenih stabala ukrašenih tamno crvenim plodovima višnje maraske na preko 200ha! „ Aroma dalmatinske maraske nadvisuje sve druge. Izvan dalmatinskog uzgojnog prostora u Hrvatskoj (Podravina), ali i kod vas u Sloveniji (dio primorja), te Italiji i Austriji nisu postignuti tako dobri rezultati niti višestrukim pokušajem prenošenja naše maraske“ – rekao je nazočnim Zdravko Bušić, poznati zadarski agronom koji je svojim dugogodišnjim iskustvom pomogao u realizaciji ovog projekta, te nastavio „Svoja osnovna svojstva (visok sadržaj suhe tvari i šećera, te specifičnu aromu) zbog kojih se i uzgaja postiže samo na području od Makarske do Zadra i to pretežno do 200 m nadmorska visine“. Kušajući plodove ubrane vlastitom rukom nisu se mogli oteti dojmu kako na kršu mogu rasti tako krupni, jedri i zdravi plodovi.

U čemu je osobitost višnje maraske? Plod je bogat neishlapljivim aromatskim tvarima, kiselinama i aminokiselinama, bojama, mineralima i vitaminima, pa osim hranjivih osobina ima i ljekovita svojstva. Plod sadrži do 25% suhe tvari i 1,3% kiselina. Energetska vrijednost ploda je niska, te se ubraja u dijetalne namirnice (100 g jestivog dijela ploda ima oko 330 džula).Uporabnu vrijednost ima plod, meso i koštica, te peteljka.Plodovi se koriste u svježem ili prerađenom stanju. Za proizvodnju više vrsta likera, desertnih vina, vitaminskih sirupa, koncentriranih i voćnih sokova koristi se meso ploda, koštica i list.U narodnoj medicini od peteljke maraske kuhaju se ljekoviti čajevi koji su odlični diuretici. I sam sušeni plod koristi se za spravljanje ljekovitih voćnih čajeva. Preporuka dijetetičara je da ga konzumiraju malokrvne osobe.

Dojmove su posjetitelji ponijeli sa sobom, cijeneći postignuća domaćina, a pred nama je ovogodišnja berba višnje maraske. Početak će uslijediti u narednom tjednu. Rod je vrlo dobar, baš kao i zdravstveno stanje, a prema procjeni očekuje se berba između 700 i 800 t ovog izuzetno vrijednog ploda na nasadima koji su podignuti posljednjih desetak godina.

Gordana Dragun, dipl. ing.
Rukovoditelj Područnog Odjela Zadarske županije

Pripremi za ispis