Najbolje vino dolazi s otoka Paga

Upravo ta mala prekrasna vinarija proizvodi najbolje vino miješanih crnih sorata Cabernet sauvignona i merlota. To je pravo iznenađenje koje nam je priredila vinarija s Paga jer smo dugo očekivali vrhunski cabernet sauvignon iz nekog hrvatskog vinogorja.

Cabernet dosad jednostavno nije imao sreće u pronalaženju idealnog vinogorja, za razliku od merlota koji se desetljećima uspješno uzgaja u Hrvatskoj s vrlo dobrim rezultatima u vinogorjima potpuno kontrastnih klimatskih obilježja, kao što su dubrovačko, istarsko ili kutjevačko.

I Cabernet se sadi vjerojatno u svim hrvatskim regijama, ali mu uvijek nešto nedostaje. Cabernet traži idealne uvjete za uzgoj i tek tad se iz običnog i prosječnog vina pretvara u rasni klasični crnjak na kakav smo navikli. Čini se da se to u Hrvatskoj dogodilo u Novaljskom polju.

Boris je svoje vinograde posadio na idealnom mjestu, na padini polja gdje vječno struji zrak koji omogućava uzgoj iznimno zdravog grožđa. Tlo u vinogradu je crvenica na vapnenačkim stijenama za koju se smatra da pedološki pruža najidealnije uvjete za uzgoj Cabernet sauvignona.

Veliki doprinos izuzetnoj kvaliteti paškog Caberneta  daje kupaža s merlotom, u kojoj obje sorte nadopunjuju međusobne sitne nesavršenosti. Cabernet daje prekrasan miris i strukturu tijela, a merlot popunjava okus i aromu svojim mekim i oblim karakterom dodajući u miris slatkaste voćne note.

Upravo to vino Boškinac Cabernet sauvignon-merlot nekoliko uzastopnih berbi drži prvo mjesto na ljestvici crnih vrhunskih vina u Hrvatskoj, a nadajmo se i izvan njezinih granica.

Želimo vinariji Boškinac još puno uspjeha, da i dalje postiže ovakve sjajne rezultate i da nam proizvede još ovakvih prekrasnih vina.

Nikolina Paleka, dipl. ing. agr., stručni savjetnik
Područni odjel HZPSS-a Zadarske županije

Pripremi za ispis