Skup o klimatskim pomjenama

U organizaciji Kutjevačkih vinara u suradnji sa Hrvatskim zavodom za poljoprivrednu savjetodavnu službu održan je skup sa naslovom „Prilagodba poljoprivrede na području Kutjeva klimatskim promjenama.“

Ovoj važnoj temi od referentnih institucija prisustvovali su: Državni hidrometeorološki zavod (dr.sc.Krešo Pandžić, Mr.sc. Višnjica vučetić, Dr.sc. Vlasta Tutiš, Mr.sc. Ksenija Zaninović) , Agronomsli fakultet (prof.dr. Jasminka Karoglan-Kontić), Veleučilište u požegi (dipl.ing. Kristijan Đokić) , Kutjevo d.d.(dipl.ing. Tomislav Renka), HZPSS (dipl.ing. Tomislav Božičević i suradnici odjela HZPSS)  i Udruga Kutjevački vinari (Prof. dr Dubravka Premužić).

Na skupu smo se dotakli brojnih problema koji prate klimatske promjene, kao što su napadi novih štetnika, loš raspored oborina (pogotovo u ljetnim mjesecima), sve učestalije pojave vremenskih nepogoda. Očekuje se povećanje srednjih dnevnih temperatura, te da ćemo morati i sortiment prilagoditi tim promjenama (već sad imamo save češće raniju berbu grožđa u odnosu na prije 10 godina). Imat ćemo  ekstreme u temperaturama ( ranija cvatnja i nesigurnost od kasih proljetnih mrazeva)

U bliskoj budućnosti bi mogli imati manje oborina (toplije zime sa manje snjega) i duža sušna razdoblja, a oborine koje i padnu slabije će se moći akumulirati u tlu.

Posebna pažnja je priklonjena gospodarenju vodom i njenom potrebom u ljetnim mjesecima za navodnjavanje. Rješenje su vidi u izgradnji većeg broja akumulacija i izgradnji vodovodne mreže prema poljoprivrednim parcelama.

Veleučilište u Požegi je predstavilo uređaje za kontrolu podataka u vinogradu putem interneta koji bi bili znatno jeftiniji od danas ponuđenih na tržištu.

Osim navedenoga DHMZ nam je predstavio i svoj rad te da se može i prilagoditi našim potrebama u davanju informacija koje u nama važne

Sudionici skupa su se složili da će, usljied klimatskih promjena, poljoprivredna proizvodnja postati sve nesigurnija i skuplja.     

Goran Josipović, dipl.ing.agr.
Stručni savjetnik za voćarstvo i vinogradarstvo u PSŽ

 

 

Pripremi za ispis