Školovanje članova Udruge „Bil-sir“

sirari2_1.jpgZbog velikog broja zainteresiranih koji se planiraju baviti sirarstvom, školovanje je podijeljeno u dvije grupe. Jedna grupa je pohađala predavanja u Srednjoj školi u Grubišnom Polju,  a druga grupa u velikoj vijećnici županije u Bjelovaru. Desetak zainteresiranih polaznika i članova udruge nisu se uspjeli upisati u proljetnom roku zbog nedostatka vremena ili dokumentacije potrebne za upis, pa se za njih planira sljedeća edukacija u jesensko-zimskom roku.

Nositelj školovanja odraslih za zanimanje mljekar-sirar je Srednja škola „ Bartol Kašić“ iz Grubišnog Polja. Školovanje je trajalo 120 sati, od čega 60 sati teorijske nastave, 40 sati vježbi i 20 sati praktične nastave. U tih 120 sati nastojalo se polaznicima prenijeti što više znanja i informacija iz mljekarstva i sirarstva tako da se dobije dobar temelj za dalje edukacije.

Većina polaznika škole pohađala je predavanja i radionice Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu prije ovog školovanja, tako da su već imali osnove iz stočarstva, mljekarstva i sirarstva. No, ovakav vid edukacije, sa svjedodžbom i certifikatom koji se dobiju nakon završenog školovanja, proizvođačima je u svakom slučaju interesantniji. Osim profesora srednje škole predavači su bili sa Agronomskog fakulteta i iz Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu. Osim teorijske i praktične nastave polaznici su na vježbama radili senzorsko ocjenjivanje vlastitih sireva. Na kraju su podijeljena i priznanja za najbolje sireve, po ocjenjivačkom sudu samih polaznika. Dobitnici tih priznanja su priznali da su im najdraža priznanja vlastitih kolega. Stručne ekskurzije i predavanja profesora Agronomskog fakulteta nisu bila uračunata u cijenu školovanja pa je Bjelovarsko-bilogorska županija financijski osigurala polaznicima školovanja ekskurziju u Italiju i Sloveniju kao i jednu ekskurziju po lijepoj našoj. Sirarstvo je grana poljoprivrede koje zahtijeva stalno učenje, nove informacije i znanja i saznanja do kojih se teško dolazi.

Zanimljivo je da su osim članova udruge  „BIL-SIR“ školovanje pohađali i u cijelosti platili polaznici koji su došli i iz susjednih županija. Članovi Udruge proizvođača sira i mliječnih prerađevina“ BIL-SIR“ se i ovim putem zahvaljuju MPRRR, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Srednjoj školi „Bartol Kašić“ i HZPSS koji su osigurali ovako veliki i značajan projekt.     

 

Područni odjel HZPSS-a Bjelovarsko-bilogorske županije
Darija Marković, dip.ing.stručni koordinator školovanja

Pripremi za ispis