Osnivačka skupština županijske udruge aromatičnog, ljekovitog, začinskog i medonosnog bilja

Skupštinu je otvorila pročelnica Županijskog upravnog odjela za poljoprivredu  Dominka Pretula, dipl. inž. agr. Prisutnim osnivačima, čak njih 20, poželjela je dobrodošlicu i uspješan rad Skupštine. Ponudila je i obećala pomoć svog ureda u vidu sponzoriranog izleta za članove Udruge, a u svrhu obilaska već postojećih nasada aromatičnog bilja na području RH.

Vođenje Skupštine je, u ime Inicijativnog odbora za osnutak Udruge, preuzeo Željko Stojković kao predsjednik Radnog predsjedništva.

Na skupštini su donešene:

  1. Odluka o osnivanju Udruge
  2. Odluka o osobama ovlaštenim za zastupanje Udruge
  3. Odluka o pokretanju postupka za upis u Registar udruga
  4. Odluka o usvajnju Statuta

Za predsjednika Udruge izabran je Damir Svetnička, zamjenica predsjednika je Branimira Bosanac, a tajnik Željko Babić. Izabran su i članovi Nadzornog odbora, kao i Stegovne komisije.

Uz Osječko-baranjsku, naša županija ima najveći broj registriranih ekoloških gospodarstava. To je i za očekivati s obzirom na bogatstvo prirodnih resursa, očuvanim okolišem, čistom vodom i zrakom, nezagađenim i plodnim tlom.

Do sada je zasađeno cca 5 ha nasada lavande, 5 – 6 ha kamilice, te cca 1 ha nevena. To su nasadi podignuti prije dvije godine, a u zadnja dva tjedna je zasađeno je još 5,5 ha lavande.

Posađene površine su prijavljene za eko nadzor.

Članovi Udruge planiraju na području županije izgraditi mini destileriju, kao i pogon za pakiranje pobranih plodova svoga rada.

Područni Odsjek HZPSS-a Bjelovarsko-bilogorske županije
Grozdana Grubišić-Popović, dipl. inž. agr., stručni savjetnik
 

Pripremi za ispis