3. Pušćanska salamijada i špekijada

 

Ocjenjivanje salama i špeka održano je 15. travnja 2009. u Pušći, a ocijenjeno je 50 salama i 12 špeka. Ocjenjivanje salama i špeka izvršila je prosudbena komisija na čelu s dr. vet. med. Damirom Benčevićem. Prema riječima dr. Benčevića, salame sa ovogodišnjeg ocjenjivanja bili su najkvalitetnije dosad.

Uz dodjelu zlatnih, srebrnih i brončanih plaketa proglašena je  šampionska salama  u kategoriji hobista koju je napravio Bzik Ruda iz Pušćanske Dubrave.

U kategoriji registriranih proizvođača šampionsku zlatnu plaketu dobila je salama mesnice „Vugrinec“ iz Kraja Donjeg, dok je u jedinstvenoj kategoriji proizvođača špeka zlatnu plaketu dobio špek Stjepana Antolića iz Pušće.

Istovremeno je u organizaciji Udruge vinogradara, vinara i podrumara zaprešičkog kraja „Trilikum“ održana i „Vinologija 2009“. Ocjenjivanje vina održano je 18. travnja 2009. u Zaprešiću, a prijavljeno je 67 uzoraka vina.

Najbolje ocijenjeno vino- šampion 2009. godine je traminac OPG Đurinski iz Hruševca Kupljenskog.

Uz besplatnu degustaciju, u kvalitetu salama i vina mogli su se osvjedočiti i svi prisutni gosti. Svojim dolaskom ovu manifestaciju uveličali su i mr. sc. Stjepan Kožić – župan Zagrebačke županije, Gordana Županac- pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije te mr. sc. Gordan Jerbić- ravnatelj Uprave za veterinarsku inspekciju MPRRR-a.

Područni odjel HZPSS-a Zagrebačke županije,

Manuel Čičko, dipl.  ing.  agr.

Pripremi za ispis