Studijsko putovanje udruge Žene i vino, Ilok – Kutjevo

Cilj ovog putovanja bio je upoznavanje s oblicima vinskog turizma u Istri te njihovoj mogućnosti primjene na našim gospodarstvima.

            Prvi dan obišli smo gospodarstvo Degrassi u Bašaniji – Savudrija, gdje su nam domaćini predstavili svoja vina (Malvaziju, Teran, Cabernet franc), te objasnili utjecaj vrste tla na vino. Naime kako je već poznato Istra se dijeli na crvenu, bijelu i crnu.

            Drugi dan je u organizaciji Hrvatskog sommelierskog kluba organizirano predavanje odnosno skraćeni tečaj za sommeliera, koje je održao gosp Sandi Paris, višestruki prvak na državnim natjecanjima za sommeliera godine.

            Nakon predavanja posjetili smo obiteljsko gospodarstvo Peršurić koje se bavi proizvodnjom poznatih pjenušaca Misal. Tu nas je dočekala Katarina Peršurić koja nas je provela kroz proizvodne pogone za pjenušac, nakon čega smo naravno i kušali jedne od najpoznatijih hrvatskih pjenušaca.

            Zadnji dan smo obišli dva obiteljska gospodarstva. Prvo je bilo gospodarstvo Kraljević koje se uz proizvodnju vina bavi i proizvodnjom maslinovog ulja (isključivo extra vergine), a svoje proizvode nude kao robnu marku ”Cuj”.

             Za kraj smo posjetili vjerojatno jedan od najboljih podruma u Istri, a neki kažu i šire, podrum Kabola obitelji Markežić u Momjanu. Ambijent u kojem se nalazi podrum Kabola je autohtoni istarski, a vrhunac njihove ponude su vina proizvedena u amforama. Ako Vas put nanese na tu stranu ovaj podrum svakako treba obići.

            Na kraju, želim se zahvaliti ljudima koji su omogućili ovo prekrasno putovanje: vinarima koje smo obišli i koji su nas zaista lijepo ugostili.

Područna služba HZPSS-a Vukovarsko-srijemske županije,
Božica Dolić, dipl. ing. agr., stručni suradnik

Pripremi za ispis