Radionica Trening trenera za FADN

Prvi „Trening trenera za FADN“ održan je početkom rujna prošle godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, a savjetnici – specijalisti agroekonomike koji sudjeluju u uspostavi FADN sustava okupili su se i početkom prosinca u Karlovcu na radionici „Savjetnički dani Odjela za agroekonomiku“, kada je prikupljanje podataka za pilot projekt 2008. bilo pred završetkom, a pripreme za pilot projekt 2009. na samom početku.

Prvi je dan radni program započeo u 13.00 sati pozdravnim riječima mr. sc. Marine Mikšić, pomoćnice ravnatelja HZPSS-a. Do 19.00 sati prezentirano je nekoliko tema vrlo bitnih za provođenje ovogodišnjeg istraživanja.

Najprije su Vanda Čuljat, načelnica Odjela za informatiku i izdavaštvo, Andrea Zadravec Vrabec, FADN IT suradnik i Mirela Salaj, FADN suradnik, predstavile prve rezultate pilot projekta 2008. Rezultati se u ovoj fazi projekta uglavnom odnose na broj anketiranih gospodarstava te njihovu distribuciju prema tipu i ekonomskoj veličini gospodarstva. U sklopu prezentacije IT aktivnosti na provedbi FADN pilot projekta predstavljena je off-line aplikacija novog FADN upitnika i dopunjeni FADN priručnik, kao i baza podataka i interni forum na kojem prikupljači podataka mogu komunicirati međusobno i s djelatnicima u Uredu ravnatelja.

Nakon ovog bloka uslijedila je kratka rasprava u kojoj su savjetnici iznijeli svoja iskustva s provođenjem FADN pilot projekta 2008.

U drugom bloku prvog dana radionice Jasna Matić, vanjski suradnik na FADN projektu, s pozicije knjigovođe govorila je o korištenju podataka iz poreznog knjigovodstva za potrebe FADN istraživanja. Zaključeno je da je korist od podataka iz jednostrukog knjigovodstva, kakvo vode većina gospodarstava s knjigovodstvom, vrlo slaba, tj. većina tih podataka nisu upotrebljivi u FADN istraživanju. Dobar izvor podataka za istraživanje čine podaci iz dvostrukog knjigovodstva kakvo se uobičajeno nalazi u tvrtkama. Tijekom cijelog predavanja sudionici radionice aktivno su sudjelovali svojim pitanjima i primjedbama.

Krajem prvog dana radionicu je nakratko posjetio i dr. sc. Ivan Katalinić, ravnatelj HZPSS-a, da bi pozdravio sudionike i uputio im riječi podrške u radu.

Drugog dana radionice predavači s  Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Mario Njavro i Branka Šakić-Bobić prezentirali su način informiranja poljoprivrednika o rezultatima FADN istraživanja na gospodarstvu. U sklopu toga pripremili su i vježbu analize i prezentiranja izvješća za PG u kojoj su sudjelovali svi prisutni. Vježba je pokazala da savjetodavci moraju poraditi na vještinama u izradi i tumačenju izvješća za gospodarstva, jer će upravo oni biti ti koji će rezultate dobivene FADN istraživanjem prezentirati poljoprivredniku.

Prije završetka radionice Kristijan Jelaković, stručni savjetnik, prezentirao je definiranje uzorka i prikupljanje podataka u pilot projektu 2009., a mr. sc. Marina Mikšić FADN projekt 2010. pri čemu je naglasak stavljen na uvođenje SO tipologije u istraživanje 2010. 

Zaključeno je da su nam potrebni SO koeficijenti za tri regije te će u izračunima sudjelovati savjetnici s terena Jasna Kladarić, Elinor Nikolić i Hrvoje Klarić. Krajem lipnja 2009. godine SO koeficijenti trebaju biti isporučeni Državnom zavodu za statistiku koji će prema njima pristupiti određivanju uzorka za pilot projekt 2010. 

Također je zaključeno da se s anketiranjem za ovu godinu započne početkom travnja, a završi do 1. rujna i to su rokovi kojih se potrebno prodržavati.

Mišljenje svih sudionika je da je radionica bila vrlo korisna, iako su se složili da na nekim temama treba još poraditi.

HZPSS, Ured ravnatelja
Mirela Salaj, dipl. ing. agr., FADN suradnik

Pripremi za ispis