Obuka trenera za agro okoliš

Pod naslovom „Planiranje poslovanja gospodarstva i čuvanje podataka“ održana je trodnevna obuka.  Stožerno mjesto je bilo u hotelu na Varaždin Bregu, a zbog blizine teritorija Europske unije odlazili smo na teren preko granice u posjetu njihovim institucijama.

26. studenog posjetili smo u Ljubljani Komoru za poljoprivredu i šumarstvo u čijem sastavu je i Poljoprivredna savjetodavna služba i Agencija za plaćanja. Njihovi stručnjaci su nam predočili organizacionu strukturu, te djelovanje njihovih institucija, posebno savjetodavne službe u provođenju agro-okolišnih mjera. Sudionici obuke su sa velikim zanimanjem saslušali izlaganja I. Ahačevič, B. Kos, J. Demšar i A. Jagodic te brojnim pitanjima pokazali da je tema izuzetno zanimljiva.

27. studenog posjetili smo gospodarstvo Vozlič u selu Šmartno v Rožni dolini (7 km zračne linije sjeverno od Celja). Ovdje smo u prostorijama domaćina slušali predavanja o ulozi savjetodavne službe u izvođenju poljoprivredno-okolišnih mjera. Predavači su zaposlenici regionalnog poljoprivredno-šumarskog zavoda u kome je formirana i savjetodavna služba. Zanimljiva izlaganja su imali: V. Čuček, M. Dimec, V. Mazej Ušen i I. Škrebot. Izlaganje domaćina g. Vozliča je pokazalo da su odnosi poljoprivrednih gospodarstva i institucija najčešće opterećeni nerazumijevanjima, kratkim rokovima i potrebom da se sa više odgovornosti obraća institucijama i prate njihove upute u provođenju zanimljivih i korisnih mjera koje čine 45 % od ukupnog prihoda poljoprivrednih gospodarstva.

28. studenog smo proveli u hotelskom salonu na praktičnoj vježbi pod vodstvom mr. sc. Majde Potočnik (Vakakis Internacional). U tri radne grupe sudionici su pripremali „papirologiju“ za potrebe OPG-a. Počelo se sa odabirom mjere, identifikacijom zemljišnih čestica (na koje će se mjera primjenjivati) i završilo popunom obrazaca.

Potvrdu o osposobljenosti za trenere dobile su djelatnice MPRRR-a: Andreja čakija, Tatjana Malečić Pezelj, Vesna Homen, Sandra Kožić i Sanja Krnić.

Potvrdu o završetku obuke trenera primili su i naše savjetnice: Elinor Nikolić, Martina Orešković, Izabella Buzaši, Ivanka Bervida, Emilija Frižon, Valerija Pokos Nemec, Ljubica Kravarščan, Lea Puharić Visković, te savjetnici: Nikola Gržan, Ivan Jukić, Luka Čuljak, Hrvoje Klarić, Georg Gal, Ivo Batinović, Josip Mikec, Dario Padro, Darko Antonina i Mijo Gašparović.

Tugomir Majdak, načelnik sektora u MPRRR-a je sudionik obuke, ali i potpisnik potvrde.

Za dobru organizaciju zaslužne su djelatnice Vakakis Internacional: Mirela Prosoli, Snježana Vuković i sveprisutna radilica  Majda Potočnik.

Područna služba HZPSS-a Brodsko-posavske županije,
mr. sc. Mijo Gašparović, viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis