10. Izložba Zagorje, trnac starih sorata voća

Županijsku izložbu otvorio je, uime pokrovitelja manifestacije Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Željko Vincek, koji je istaknuo kako je Ministarstvo prepoznalo vrijednost ove akcije te kako će i ubuduće slične projekte poticati i podržavati.

„Mi danas, kada su u pitanju voćnjaci, raspolažemo s ogromnim kapitalom i moja je inicijativa da od ove godine počnemo s organiziranim umatičenjem starih sorata voća“, predložio je dožupan Krapinsko-zagorske županije Zorko Vidiček.

Tradicionalno, podijeljene su i nagrade:

  1. nagrada za najveći broj sorata:
    OPG Pavlović
    OPG Gudan i Glavač

  1. nagrada za najveći broj prerađevina
    OPG Jadranka i Ivan Horvat

  1. nagrada za najbolje razrađenu temu od OŠ
    OŠ Donja Stubica

  1. nagrada za najbolje uređeni štand
    Selo Matenci

  1. nagrada za najbolji kolač
    OPG Nadica Bedek, Igrišće – kukuruzna pita od jabuka

  1. nagrada koja je dodjeljena svim OŠ sudionicima: Srednja poljoprivredna škola Bedekovčina, OŠ Lobor, Područna osnovna škola Stubičke Toplice

U stručnom dijelu otvorenja zapažena predavanja imali su mr. sc. Marija Ševar, s temom „Značaj solitarnih pčela u oprašivanju voćaka“, Sandra Majsec, dipl. ing agr., s temom „Poticajne mjere u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja“.

Predstavljeno je i drugo dopunjeno izdanje kataloga i priručnika starih sorata, u kojima su opisane neke od najčešćih sorata, kao i standardi u preradi voća u sok te postupak sušenja čiji je autor Georg Gal, dipl. ing agr.

22_10_izlozba.jpg

Interesantno je da su, ponovo, glavni dio organizacije i predavanja odradili djelatnici Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu.

Područna služba HZPSS-a Krapinsko-zagorske županije,
Štefanija Lovrenčić, dipl. ing. agr., rukovoditelj Područne službe

Pripremi za ispis