Održana 5. izložba sira u Križevcima

U sklopu izložbe proglašeni su i rezultati ocjenjivanja stručnog povjerenstva pod vodstvom predsjednice stručnog povjerenstva prof. dr. sc. Jasmine Havranek, koje je održano 7. listopada 2008. godine u Zavodu za mljekarstvo na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Kvaliteta sireva utvrđena je temeljem postignutog broja bodova, prema 20-bodovnom sistemu, a u skladu s „Pravilnikom za ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda“. Od 45 ocijenjenih sireva i dva vrhnja 33 je dobilo medalje: 20 zlatnih, 9 srebrnih i 4 brončane. To znači da je 74 % od ukupnog broja sireva ocjenjeno i nagrađeno nekom od medalja, od koji je pak 60 % zlatnih.
Šampion ocjenjivanja je polutvrdi kravlji sir s dodatkom ljute paprike i vlasca proizvođača Tomislava Hlebića iz Selnice Miholečke.

Za najbolji sir prema izboru posjetitelja izabran je sir u tipu gaude Srednje gospodarske škole, što je i dokaz da interes posjetitelja za ovim sirom još uvijek ne opada jer je već u nekoliko navrata osvajao simpatije publike. Polutvrdi sir sa šunkom proizvođača Ljiljane Pečnik iz Sv. Martina pored Križevaca bio je drugi dok je kao treći izabran polutvdi dimljeni sir Ivke Stručić iz Velikog Potočeca.
Kod izbora najuređenijeg štanda, komisija sastavljena od novinara proglasila je tri štanda najuređenijima, a od njih je titulu najuređenijeg dobila Osnovna Škola Ljudevita Modeca iz Križevaca, drugo mjesto je zauzela Kalničanka proizvodi d.o.o. na čelu sa Martinom Vidmanić iz Potoka Kalničkog dok je treći najuređeniji bio štand Danijele Šantić iz Miholca.

Izlozba_Krizevci_2.jpg

Uz degustaciju i prodaju sireva proizvođača s područja Koprivničko-križevačke županije zanimljiv je bio i nastup djece OŠ Ljudevita Modeca s prigodnim programom i scenskim nastupom nazvanim “Plodovi zemlje”, a  nastupili su još KUD-a Prigorje i tamburaški sastav “Puntari”, a što se odlično uklopilo u izložbu sira. Pokrovitelji manifestacije bili su Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Koprivničko-križevačka županija, Grad Križevci te Komunalno poduzeće Križevci.

HZPSS Područna služba Koprivničko-križevačke županije
mr. sc. Dario Zagorec, stručni savjetnik

Pripremi za ispis