«FEŠTA» od jabuka i voćnih prerađevina u Požegi

Ove smo godine, 13. put za redom, organizirali manifestaciju «Dani jabuka i voćnih prerađevina – Požega 2008». Organizator manifestacije je Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu, Odsjek Požeško-slavonske županije u suradnji sa Poduzetničkim centrom iz Pakraca. Pokrovitelji manifestacije su već tradicionalno Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Požeško-slavonska županija i Grad Požega. Manifestacija je održana na dva mjesta u Požegi, u Vatrogasnom domu – izložbeni i prodajni dio, te u Hrvatskoj gospodarskoj komori – stručna predavanja. Ove nam je godine županija gost bila Koprivničko-križevačka županija.

Prilikom otvorenja manifestacije pridružili su nam se visoki uzvanici iz Grada, Županije i Ministarstva poljoprivrede i tom prilikom uputili riječ pozdrava i podrške. Ispred grada Požege riječ je održao gosp. Ivan Enjingi, mlađi, dogradonačelnik, u ime Županije obratio nam se je gosp. Rastislav Navratil, župan, a u ime MPRRR manifestaciju je otvorio gosp. Miljenko Rakić. Za istači je i pismo podrške organizaciji i organizatorima, ali i svim izlagačima, koje smo dobili od Požeškog biskupa, Msgr. Antuna Škvorčevića.

Tople riječi pozdrava i podrške manifestaciji ispred HZPSS – Ureda ravnatelja uputila je gđa. Višnja Šimunović, načelnica Odjela za VVV, a ispred organizatora pozdravne riječi uputili su Miroslav Kovač, rukovoditelj Odsjeka Požeško-slavonske županije, te Vida Iličić, direktorica Poduzetničkog centra iz Pakraca.

Prilikom samog otvorenja manifestacije u ime gosta županije pozdravila nas je gđa. Zdenka Marić, referent u uredu za gospodarstvo Koprivničko-križevačke županije. Tijekom uvodnih govora svim uzvanicima uručeni su skromni darovi pažnje od strane organizatora i suorganizatora, a posebno smo se zahvalili našim generalnim sponzorima Gradu Pakracu i Hrvatskoj gospodarskoj komori-Županijskoj komori Požega.

 G_List.JPG

U okviru manifestacije, u njenom izložbenom dijelu, predstavilo se je 48 izlagača iz 7 hrvatskih županija. Pri tome je za naglasiti brojno učešće izlagača iz Osječko-baranjske županije. Predstavljene su brojne jabuke intenzivnih i starih sorti. Predstavljeno je pregršt proizvoda od jabuka i ostalog voća, te meda i mednih prerađevina. Uz sve to moglo se je na štandovima vidjeti prekrasnih rukotvorina koje su krasile pakiranja u kojima su proizvodi predstavljeni, ali i rukotvorina koje prate temu jabuka i voćnih prerađevina. Kako je izložba prodajnog karaktera moglo se je po popularnim cijenama kupiti nešto od izloženog. Na pojedinim štandovima moglo se je kušati ukusnih kolača, a i jabuka kao dar posjetiteljima nije nedostajalo. Na predavanjima koja su održana u okviru stručnog dijela moglo se je čuti zanimljivih informacija o voćarstvu u Hrvatskoj i Europi, ali i preradi voća. Održano je 7 predavanja. Izložba ima i natjecateljski karakter. Ocjenjivani su štandovi izlagača u tri kategorija:

Izlagači jabuka (Udruge, Zadruge, škole i ostale institucije), ovdje je nabolje ocijenjeni štand O.Š. Frana Krste Frankopana iz Broda na Kupi, drugo mjesto je osvojio štand O.Š. Vladimir Nazor iz Ađamovaca, a treće Poljoprivredno prehrambena škola iz Požege.

– Izlagači jabuka (Obiteljska poljoprivredna gospodarstva i obrti), prvo mjesto osvojio je štand OPG Mirka Veića iz Mihaljevaca, drugo mjesto OPG Ružice Blažević iz Semeljaca i treće mjesto štand voćara Koprivničko-križevačke županije.

Voćne prerađevine, prvo mjesto u ovoj kategoriji osvojio je štand OPG Hrvaoja Drabik iz Požege, drugo mjesto štand OPG Drage Krivačić iz Prekopakre i treće mjesto štand OPG Marijete Palameta iz Jakšića. Najljepšim štandom po ocijeni posjetitelja ocijenjen je štand Suzane Kolić iz Osijeka.

Zahvaljujući se svima koji su nam pomogli u organizaciji manifestacije, posebno, dragim nam sponzorima, ostajemo pri dojmu da je i 13. manifestacije uspjela. Za priliku manifestacije tiskali smo i Bilten u kojemu se mogu pronaći svi potrebni podaci o organizatorima, izlagačima, predavačima i sponzorima, ali i korisne informacije iz MPRRR.

Područna službaHZPSS-a Požeško-slavonske županije,
mr .sc. Miroslav Kovač

Pripremi za ispis