Otvoreni 12. Dani maslina u Puntu (10. – 19.10.2008.)

U subotu, nakon svečanog otvorenja manifestacije ispred Narodnog doma na već tradicionalnoj «Izložbi alata i strojeva u maslinarstvu», maslinari su se mogli informirati o novim strojevima za berbu i rezidbu, ekološkim gnojivima, sustavima za navodnjavanje, ambalaži.

U prostoru Narodnog doma posjetioci su mogli kušati i kupiti maslinovo ulje i druge autohtone proizvode otoka Krka, ali i informirati se o svim poticajnim mjerama, kapitalnim ulaganjima i opretivnim programima na info punktu HZPSS-a.

Dani_maslina2008.jpg

Na štandu Udruge «Drobnica» iz Krka moglo se kušati maslinovo ulje, suhe smokve i liker od crnih maslina. Pčelarska Udruga «Kadulja» predstavila je med i proizvode od meda svojih članova. Sireve su izložili «Arabeska» iz Omišlja, OPG Matanić iz Vrbnika i OPG Magriž obitelji Mrakovčić iz Kornića. «Oleal» iz Punta predstavio je svoju paletu kozmetičkih proizvoda na bazi maslinovog ulja.

Na prikazu strojne berbe, održane također u subotu ispred Uljare «Kvarner», maslinari su mogli vidjeti, probati i usporediti gotovo sve kod nas dostupne male berače maslina, koje je kao i uvijek do sada, zanimljivo predstavio načelnik za mehanizaciju Ivo Juras, dipl. inž. agr.

Dani_maslina08.jpg

U slijedećim danima, manifestacija se prema planiranom programu nastavlja.

Danas, 13. listopada, održat će se predavanje za maslinare prof. dr .sc. Đanija Benčića sa Agronomskog fakulteta iz Zagreba u 18.30 sati u Narodnom domu na temu  «Identifikacija udomaćenog sortimenta maslina na području kvarnerskih otoka» .

Sutra, 14. listopada, u istom terminu aktivnosti Udruge maslinara»Agroturist» iz Vodnjana predstavit će Franko Raguž, dipl. inž. agr.

HZPSS Područni ured Primorsko-goranske županije
Karmen Karlić, dipl .inž. agr., stručni savjetnik

Pripremi za ispis