Jabučni dani 2008.

U unutrašnjem dijelu izložbenog prostora posjetitelji izložbe mogli su pogledati jabuke iz ovogodišnje proizvodnje, upoznati se sa standardnim sortimentom jabuka na našem prostoru,  jabukama iz ekološkog uzgoja kao i starim sortama jabuka. Na izložbi je Poljoprivredni institut Osijek, Odjel za voćarstvo, vodio degustaciju i ocjenjivanje novih sorata jabuka, što je izazvalo veliko zanimanje posjetitelja izložbe.

Uz izlagače jabuka, prerađevina, voćnih rakija i likera, na izložbi su kao gosti sudjelovali povrtlari, kolekcionari starina, sirari i  pčelari te svojom nazočnošću doprinijeli raznolikosti i zanimljivosti izložbe. Osim njih su na izložbi predstavljene i sušare za voće i povrće.

Uz voćare Osječko-baranjske županije sudjelovali su voćari susjednih slavonskih županija te Zagrebačke županije. Županija gost bila je Splitsko-dalmatinska županija, sa svojim proizvodima i delikatesama, kao što su: jabuke, mandarine, limuni, suhe smokve, rogač, šipak, masline i maslinova ulja, visokokvalitetna vina, soparnik, pršut i dr., što su posjetitelji i Povjerenstvo za najuređeniji izložbeni prostor posebno prepoznali te ih nagradili prvim mjestom  za najuređeniji štand.

Na vanjskom dijelu izložbenog prostora predstavili su se proizvođači poljoprivredne mehanizacije. 

Dakle, osim izložbenog i edukativnog karaktera, izložba je imala i natjecateljski karakter. Dodijeljene su nagrade za najnjegovaniji voćnjak u rodu, za mladi voćnjak i najuređeniji izložbeni prostor, a organizirano je i regionalno edukacijsko natjecanje u kvaliteti jabukovače.

Izložba je izuzetno dobro posjećena te dobro medijski popraćena i prezentirana javnosti.

Po prvi puta ove je godine izložba imala međunarodni karakter. Gosti su bili predstavnici Italije, AP Vojvodine i BiH. Za njihovo sudjelovanje zaslužna je Regionalna razvojna agencija i Klaster Slavonska jabuka, koji su partneri na projektu, na promoviranju udruživanja i stvaranja robne marke.

U stručnom dijelu izložbe održan je Okrugli stol na kojem je predstavljen taj klaster, zatim projekt Jabuka.net – umrežavanjem i marketingom prema ekonomskom razvoju, a prisutni su informirani i o promjenama i dopunama u Operativnom programu podizanja višegodišnjih nasada. U predstavljanju projekta aktivno su sudjelovali gosti iz inozemstva sa svojim iskustvima te su predstavili projekt Najbolje iz Vojvodine, a članovi slavonskog klastera izvjestili su o dosada odrađenom poslu oko stvaranja robne marke slavonske jabuke. Na izložbi je po prvi put objavljeno ime robne marke slavonske jabuke – DIKA, koje treba još dobiti svoj vizualni identitet.

Organizator zahvaljuje svim sudionicima ove manifestacije na sudjelovanju, a posebno izlagačima – proizvođačima voćarima, kolegama savjetnicima na uloženom velikom trudu oko njihove animacije i prezentiranja vlastitih županija na izložbi te svim gostima na dolasku.

Vidimo se sljedeće godine u Đakovu!

Katica Maras, dipl.inž., stručni savjetnik Odsjeka HZPSS
Osječko-baranjske županije, Ispostava Đakovo

Višnja Šimunović, načelnica Odjela za hortikulturu HZPSS

Pripremi za ispis