Završena manifestacija Eko-etno Hrvatska 2008.

Eko-etno Hrvatska već šestu godinu za redom zajednički organiziraju Hrvatski farmer d.d. i Zagrebački velesajam. Ove godine na manifestaciji je sudjelovalo 15 hrvatskih županija, deset gradova i općina, te predstavnici Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, koji su uredili svoje izložbene prostore u skladu s tradicijom i običajima svoga kraja. Šesto izlagača, velik izbor tradicijskih delicija, ekoloških proizvoda, kao i brojni nastupi domaćih KUD-ova obilježili su Eko-etno.

Ovogodišnji Eko-etno održan je pod visokim pokroviteljstvom šest ministarstava, a među mnogim posjetiteljima bili su i istaknuti državni dužnosnici. Bogat program obilježen je mnogobrojnim novostima i stručnim programima.

Za posjetitelje je po prvi puta postavljen izložbeno-prodajni program Ekotržnica na kojoj su se mogli kupiti proizvodi iz ekološke proizvodnje.

Održana je i prva Poslovna radionica pod nazivom „Proizvodi ruralnog turizma i njihov plasman“, koja je kroz 20-minutne poslovne susrete okupila dvadesetak ponuditelja proizvoda i usluga ruralnog turizma te desetak kupaca takvih proizvoda i pružila im priliku da ožive kontakte na višoj instanci potrebne za izlazak na tržište.

Konferencija o stvaranju prepoznatljivosti hrvatskih brendova kroz dodjeljivanje znakova i oznaka kvalitete i izvornosti okupila je 40-tak sudionika i predavača iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva kulture, Hrvatske gospodarske komore, Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo i Hrvatske obrtničke komore.

U Hrvatskoj trenutno postoji desetak oznaka kao što su oznaka zemljopisnog podrijetla, oznaka izvornosti, oznaka tradicijskog ugleda, eko znak, oznaka hrvatskog otočnog proizvoda, izvorno Hrvatsko, hrvatska kvaliteta i druge, ali postoji problem iz razloga što je velik prag nepoznavanja tih oznaka. Istaknuto je, da i pomišljanje o izvornim brendovima nije moguće bez pravne zaštite, te se uvode razne oznake kako bi se steklo pravo brendiranja pojedinih proizvoda.

Dio oznaka koje su trenutno prisutne na tržištu u Hrvatskoj još uvijek nemaju vizualne oznake i kao takve krajnjem korisniku predstavljaju nepoznanicu. Nadležna tijela iniciraju iz tog razloga da se što prije krene sa stvaranjem pravnih akata kojima bi se dodijelile slikovne oznake.

Činjenica je da registracija pojedinih oznaka na nacionalnoj razini otvara mogućnost podnošenja zahtjeva za registraciju na tržištu EU, te je očito da ovakve pravne akte treba donijeti što prije, što je i zaključak konferencije. Da bi sustav oznaka zaživio u punoj snazi treba krenuti s predstavljanjem tih znakova korisnicima jer to je jedan od vitalnih procesa hrvatskog gospodarstva.

HZPSS, Ured ravnatelja
mr. sc. Marija Ševar, načelnica

Pripremi za ispis