Održano 4. natjecanje orača Virovitičko-podravske županije Suhopolje 2008.

Ovaj put iskazan je velik interes za ovu županijsku manifestaciju, jer se prijavilo čak 16 natjecatelja, (14 natjecatelja sa klasičnim plugom sa dvije brazde i dva natjecatelj sa plugom od tri brazde.) 

Čast otvaranja 4. natjecanja orača VPŽ imao je virovitički župan Tomislav Tolušić, koji je  naglasio, da je ovo pretežno poljoprivredna županija, stoga se iz županijskog proračuna odvaja oko 20 % ili točno 20 milijuna kuna u različite programe i razvoj poljoprivrede.

Samo natjecanje je bilo vrlo izjednačeno i do kraja neizvjesno, jer stečeno znanje i iskustvo prethodnih natjecanja rezultiralo je u konačnici malim razlikama u bodovnoj prednosti.

Odlukom dviju skupina sudaca (Siniša Hrgović, Dražen Šomođi i Ivan Ključec u jednoj i Željko Žibreg, Ljubomir Duvnjak i Siniša Mihaljević u drugoj), ovogodišnju je titulu prvaka odnio Igor Babić iz Slatine, dok je drugo mjesto osvojio Ivan Kaladić iz Gradine. Ovim su obojica stekli pravo nastupa na državnom natjecanju orača, koje će biti u Gudovcu 06. 09 2008. godine.

Od 3. do 16. mjesta plasirali su orači Radivoj Rekić, Mario Protrka, Ivan Moslavac, Mirko Rudec, Krunoslav Koščak, Mladen Kaselj, Stevo Nemet, Goran Šebalj, Josip Banić, Željko Galeković, Igor Gotal, Sven Blažičević, August Banić i Kristijan Maras.

Svi natjecatelji bili su nagrađeni bez obzira na plasman, a nagradni fond je iznosio oko 30. 000 kuna, za što su se pobrinuli ovogodišnji sponzori: Općina Suhopolje, Diba d.o.o., Croatia Osiguranje, BC Institut Zagreb, Poljoprivredni Institut Osijek, BASF, Syngenta, Novotisak, Novokomerc, RWA, KWS, Bayer, Veterina, Pioneer, Monsanto, Herbos, AgroChem MAKS, Hrvatske Šume, Brazda, ZEA, Škala, Eurovoće, Viro Tvornica Šećera, Agroservis Trgovina, Agrimex, PZ Ergela-Višnjica, Grawe Hrvatska, Šantić Promet i Radlovac industrija građevnog materijala.

Podijeljene su i posebne nagrade publike i navijača , koji su mogli glasovati za svoje favorite, te je ove godine voljom publike i navijača prvo mjesto osvojio Mario Protrka, drugo mjesto Igor Babić, dok je treći bio Ivan Kaladić. Ova je druga godina kako se dodjeljuju i ove nagrade a sve radi toga, da se gledatelji i navijači aktivno uključe u samo natjecanje.

Tijekom održavanja cijele manifestacije bila je i izuzetna posjećenost, tako je ovu manifestaciju pohodilo između 250- 300 posjetitelja. Na samom završetku za sve sudionike, natjecatelje, sponzore i goste organiziran je svečani objed na samom polju pod šatorom.

Odsjek HZPSS-a Virovitičko-podravske županije
Siniša Hrgović, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik
Ljubomir Duvnjak, dipl. ing. agr., stručni savjetnik

Pripremi za ispis