Radionica „Dan šljiva“

Cilj okupljanja bio je predstavljanje rezultata pokusa u uzgoju šljive, koji se provode na pokušalištu. Ravnatelj Zavoda za voćarstvo dr.sc. Ante Biško je okupljenim sudionicima ukratko predstavio Zavod za voćarstvo i naznačio svrhu osnivanja pokušališta.

Prilikom obilaska predstavljen je pokus, koji čine 23 sorte šljiva (Topfirst, Katinka, Topfive, Topking, Čačanska ljepotica, Čačanska rodna, Rheingold i dr.) na različitim slabo bujnim podlogama WaxWa i Wavit te s različitim vremenom dozrijevanja, od mjeseca srpnja do listopada. Između ostalog, u pokusu se nalaze i sorte koje još nisu dostupne u našim rasadnicima, kao i slabo bujne podloge na kojima su cijepljene sorte šljiva. Svrha pokusa je utvrditi kvalitetu novih sorata u našim proizvodim uvjetima te mogućnosti njihovog uzgoja na slabo bujnim podlogama.

Nakon obilaska pokušališta uslijedila je prezentacija pokusa, koju je održala kolegica Dunja Halapija-Kazija, djelatnica Zavoda za voćarstvo, a mogle su se i kušati i ocijeniti pojedine sorte šljiva. Prof. dr. sc. Zlatko Čmelik s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je kroz kratko predavanje dao svoj osvrt na cijeli pokus i rezultate te je također podijelio svoje bogato iskustvo vezano uz uzgoj šljiva. Daljnja detaljnija rasprava o uzgoju nastavljena je uz ručak i ugodno druženje u lijepom objektu seoskog turizma „Ljubekov gaj“ blizu Sv. Ivan Zelina.

Odsjek HZPSS-a Zagrebačke županije
dipl. inž. Marina Banić, vježbenik

Pripremi za ispis