Nove tehnologije na djelu

Stvarno stanje na terenu u Slavoniji, pa tako i u Vukovarsko-srijemskoj županiji, je takvo da je žetva pšenice u završnoj fazi, a poznato je da žetva iziskuje uporabu velikog broja strojeva, a među njima i onog najvažnijeg – žitnog kombajna, koji je i bio cilj ovog našeg obilaska Vukovarsko-srijemske županije.

Nakon obilaska Općine Nijemci i kratkog susreta s načelnikom Općine Ivicom Klemom u sklopu kojega su razmijenjene informacije vezane za poljoprivrednu tematiku i skoro 6. natjecanje orača Vukovarsko-srijemske županije, čiji je domaćin upravo Općina Nijemci, krenuli smo po dogovoru u Stare Jankovce u PZ.“Jankovci“.

PZ.“Jankovci“ su jedna od najuspješnijih poljoprivrednih zadruga u Republici Hrvatskoj. Od direktora Vlade Bekavca i od mehanizatora Tomislava Agičića saznali smo neke od osnovnih podataka vezanih za poljoprivrednu zadrugu. Bave se kooperacijom sa OPG-ima, kao i sa uzgojem žitarica i drugih ratarskih kultura na vlastitim površinama na otprilike 1280 ha. Stanje poljoprivredne mehanizacije im je na vrlo visokom nivou u usporedbi sa sličnim subjektima u tom poslu. Ulažu velika sredstva u obnavljanje mehanizacije jer su svjesni da samo sa najmodernijom tehnikom i tehnologijom mogu opstati na tržištu. U tu svrhu nabavili su između ostalog i tri nova univerzalna kombajna John Deere, a od toga dva najnovije T-serije. To su modeli  T-670 (400 KS.) i T-550 (290 KS). Kombajni su vrlo sofisticirani i imaju svu potrebnu opremu za rad u različitim kulturama. Po našim saznanjima kombajn T-670 je jedini koji se za sada koristi u RH. U njega je ugrađen sustav za automatsko upravljanje ( GPS sustav za navođenje – Green Star 2 ) koji radi s preciznošću od 2 cm. Nakon poduže i pomne analize rada stroja dogovorena je daljnja suradnja PZ.“Jankovci“ i HZPSS-a, i to preko: demonstracija, prezentacija i svih drugih vidova suradnje.

Zadovoljni viđenim krenuli smo u Vinkovce u posjet OPG-u Rudolfa Ača koji je završavao zadnje otkose pšenice. Načelnik Ivo Juras detaljno je pregledao kombajn Deutz Fahr – 33.70 FARMLINER i zaključio da je kombajn u jako dobrom stanju i da je vrlo dobro održavan. Domaćin nas je pozvao da se malo okrijepimo jer je dan bio vrlo vruć i sparan. Uz ugodno društvo i kavu krenule su priče o prošlim vremenima i kako se to nekad radilo, kako se radi danas, i kako će se raditi u budućnosti, koju smo imali prilike vidjeti.

Uz želju da ovakvi susreti budu što češći, ali i da se ovakvi strojevi u skoroj budućnosti sve više viđaju na našim poljima, završili smo naš obilazak po Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Odsjek HZPSS-a Vukovarsko-srijemske županije,
Đuro Cerovčec, dipl.inž.agr.,stručni savjetnik za mehanizaciju

Pripremi za ispis