Četvrto natjecanje orača Zadarske županije

Održavanjem županijskog natjecanja orača ostvarujemo pravo na sudjelovanje na državnom natjecanju orača, što nam daje dodatni motiv da se ravnopravno natječemo sa županijama koje su nepisanim pravilima favoriti u natjecanju orača. Vrijedno za napomenuti je i to da Zadarska županija nije samo more, riba i kamen, nego da Zadarska županija raspolaže sa oko 76.800 ha obradivih površina što nam daje potvrdu i obvezu daljnjem usavršavanju tehnika obrade tla, a znamo da je oranje osnovna i najvažnija agrotehnička mjera.

Samo natjecanje orača Zadarske županije održano je 6. lipnja 2008., već tradicionalno na poljoprivrednim površinama poduzeća „VRANA“ d.o.o. iz Jankolovice, Biograd na Moru, i to zahvaljujući susretljivosti djelatnika navedenog poduzeća koji su pomogli u tehničkom i organizacionom smislu. Ono što veseli organizatora i sve koji su uključeni u održavanje ovog natjecanja je primjetna povećana povezanost i suradnja bližih gradova i općina koji sve više podržavaju i prepoznaju važnost ovog natjecanja, tako da se može govoriti o uspješnom povezivanju zelenog i plavog jer ne smijemo zaboraviti da se radi o priobalnom području gdje je turizam glavna grana privrede. Na natjecanju je sudjelovalo 9 natjecatelja, deseti je zbog tehničkih razloga morao odustati, s tim da je važno pojavljivanje i prijavljivanje na natjecanje četiri nova natjecatelja koji do sada nisu sudjelovali na natjecanju. Pobjednik četvrtog natjecanja orača Zadarske županije je Zvonimir Kovačević, a drugo mjesto je zauzeo Marko Birkić. Ova dva natjecatelja već imaju iskustva i na državnom natjecanju tako da će sigurno svoje znanje imati na koga prenijeti a uz dobre pripreme i nastavak zacrtanih ciljeva dovest ćemo i državno natjecanje orača u Zadarsku županiju.

Kako se ovaj događaj može „iskoristiti“ i u druge svrhe pokazuje i činjenica da je istovremeno za vrijeme natjecanja orača otvoren i prvi sajam poljoprivredne mehanizacije i opreme za Dalmaciju u gradu Biogradu na Moru, koji je trajao dva dana (6. i 7. Lipnja 2008)., te na taj način povijesno pokrenuta tradicija održavanja sajma mehanizacije u Biogradu na Moru.  

Reakcije izlagača, posjetitelja i svih koji su prepoznali važnost održavanja sajma su više nego odlične.

Uz srdačan pozdrav, pozivamo Vas i iduće godine u Biograd na Moru.

Odsjek HZPSS-a Zadarske županije,
Miroslav Andrić, dipl. ing. agr., stručni savjetnik

Pripremi za ispis