Svibanj u znaku hidroponske proizvodnje povrća

Suvremeni plastenik tipa „multipla”, dimenzija 50 x 102 m, s podnim grijanjem i kompletnom opremom za hidroponski uzgoj povrća izgradila je tvrtka GIS IMPRO d.o.o. iz Zagreba. Tako su Marija i Miroslav Kljak postali vlasnici vrlo suvremenog pogona za proizvodnju rajčice za sigurno tržište.

2008_06_17_03.jpg

U vrijeme svečanosti otvorenja plastenika započela je berba prvih rajčica, koje su posađene u ožujku.

Plastenik je svečano „otvorio”  Božidar Pankretić, ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, a samoj svečanosti prisustvovali su mr. sc. J. Kraljičković, državni tajnik, zatim S. Kožić, župan Zagrebačke županije i ostali brojni uzvanici.

2008_06_17_01.jpg

U drugom dijelu svibnja Odjel za poljoprivredu, očuvanje prirode i kakvoću hrane Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj organizirao je radionicu «Hidroponska proizvodnja povrća». Radionica je održana u izletištu «Odranski ribič» u Novom Čiču.

Na tu su radionicu pozvani obiteljska poljoprivredna gospodarstva i poduzeća, koja se bave hidroponskom proizvodnjom, znanstvene institucije te HZPSS. Prezentacije su održali predstavnici vodećih nizozemskih kompanija iz područja infrastrukture, zaštite i tehnologije hidroponske proizvodnje.

Nakon uvodnih riječi gosp. O. B. M. Meuffelsa, savjetnika za poljoprivredu, očuvanje prirode i kakvoću hrane u Veleposlanstvu, prvu prezentaciju je održao predstavnik tvrtke «Koppert », gosp. F. van Langenhove. Najprije je predstavio trvtku, a potom je prezentirao temu o biološkoj zaštiti i prirodnom oprašivanju, upravljanju štetnicima te kombinaciji konvencionalnih preparata s prirodnim neprijateljima određenih štetnika.

2008_06_17_04.jpg

Nakon njega prezentaciju je imao predstavnik kompanije «Bosch Iveca&Wilk van der Sande» gosp. R. Marks. Govorio je o grijanju, hlađenju, elektro tehnologiji, rasvjeti i tehnologiji navodnjavanja u zaštićenim prostorima (staklenici, plastenici).

Posljednja prezentacija je bila gđe. Alicje Szorine Zielinske iz kompanije «Grodan B. V.». Tema je bila proizvodnja vodećih supstrata u povrćarstvu i cvjećarstvu za hidroponsku proizvodnju te sustavi kultivacije.

Da je ta radionica bila „puni pogodak“ svjedoče mnogobrojna pitanja, koja su slušači postavljali izlagačima nakon prezentiranja tema te vrlo iscrpnih odgovora prezentatora.

Radionica je završila posjetom hidroponske proizvodnje rajčice na OPG-u S. Huzjaka iz Starog Čića. Tamo su se mogli vidjeti, na konkretnim primjerima u plasteniku, određeni problemi o kojima je bilo riječi u prezentacijama. 

Odsjek HZPSS-a Šibensko-kninske županije,
mr. sc. Marijo Tomić, viši stručni savjetnik za povrćarstvo

Ured ravnatelja HZPSS-a,
Višnja Šimunović, dipl. ing. agr., načelnica Odjela za VVV

 

 

Pripremi za ispis