„Dani otvorenih vrata“ u Poljoprivrenoj i veterinarskoj školi „Arboretum Opeka“, Vinica

Stručni skup otvorila je ravnateljica škole mr.sc.Rajka Tršinski, dr, vet.med, .Predavanja na stručnom skupu započela je mr.sc. Marija Ševar,HZPSS- načelnik Odjela za održivu i ekološku poljoprivredu. , sa temom „Ekološka poljoprivreda“.Nadalje, svoje izlaganje održala je i Bernarda Orehovec, jedna od najrenomiranijih ekoloških proizvođaća u Hrvatskoj.,izloživši svoje du dugodišnje djelovanje u bio-dinamičkom gospodarenju.

Ostala predavanja koja su se održavala tokom dana,odnosila su se teme vezane za nastavu u strukovnom obrazovanju.

Upriličen je i posjet obiteljskim gospodarstvima koja se bave cvjećarstvom i hortikulturom, održane su kreativne radionice i izveden bogat kulturno umjetnički program.

Poljoprivredna i veterinarska škola Arboretum Opeka osnovana je u Vinici 1958. godine kao vrtlarska škola upravo zbog blizine arboretuma koja svojom ljepotom i bogatstvom biljnih vrsta služi kao stalna učionica budućim vrtlarima i cvjećarima.

U lijepo uređenom okolišu smješteni su praktikumi za uzgoj ukrasnog grmlja, drveća i cvijeća klijališta, veliki dendrološki rasadnik,staklenici, aranžerska radionica, povrtnjak, voćnjak i staje za krave muzare i konje, koze i perad.Osim toga, škola posjeduje i ratarske površine te modernu poljoprivrednu poljoprivrednu mehanizaciju.

Iako relativno mala škola-s petnaest učionica sa 300 učenika i tridesetak nastavnika-ova škola je jedna od najopremljenih u Hrvatskoj za izvođenje praktične nastave iz poljoprivredne, veterinarske i šumarske struke.

Odsijek HZPSS Varaždinske županije
Valerija Pokos Nemec, dipl.ing., stručni savjetnik

Pripremi za ispis