Seminar o senzorskom ocjenjivanju maslinovog ulja

Osim praktičnog dijela, tj. kušanja maslinovog ulja, 22 sudinika seminara mogla su čuti i niz predavanja na teme zakonskih propisa za maslinova ulja, kriterijima kvalitete maslinovih ulja, važnosti senzorskih ispitivanja, utjecaju agrotehnike, doradi, čuvanju i pakiranju maslinovih ulja, zahtjevima za deklariranje i označavanje proizvoda, HACCAP-u itd.

Ovo je bio I modul (djevičansko maslinovo ulje-od maslinika do ekstra djevičanskog maslinovog ulja) a cjelokupni seminar zamišljen je u III modula, nakon čega bi svi oni koji prođu zadane kriterije, dobili potvrdu o završenom seminaru. II modul planiran je za početak rujna.

Tijekom dvodnevnog seminara moglo se naučiti niz stvari koje su na terenu od velike koristi a najveću važnost ima sama organoleptika maslinovih ulja, s čime su složili svi sudionici seminara.

U večernjem terminu prvog dana, zapažena predavanja o ekološkom maslinarstvu i senzorici maslinovih ulja, ispred dobro popunjenog auditorija, održale su načelnica Odjela za ekološku poljoprivredu u HZPSS, mr.sc.Marija Ševar i gđa Sandra Petričević, direktorica Sms-razvojno prehrambenog centra iz Klisa.

Vrlo zadovoljni postignutim, napustili smo Velu Luku u kasnim popodnevnim satima drugog dana seminara.

Od predstavnika HZPSS-a na seminaru su sudjelovali Franko Marinović, Marijo Car i Antun Kotlar.

Odsjek HZPSS-a Dubrovačko-neretvanske županije,
Antun Kotlar, dipl. ing. agr., rukovoditelj Odsjeka

Pripremi za ispis