Nacionalni sajam pršuta

Sajam je posjetilo nekoliko tisuća ljudi, koji su mogli kušati izložene delicije na štandovima. Osim pršuta i drugih suhomesnatih proizvoda: sireve, vino, maslinovo ulje, rakije, sokove i slatkiše. Ove godine upriličena je gastro revija pripreme jela od pršuta, na veselje nazočnih.

Za najbolji pršut natjecala su se 24 proizvođača iz Dalmacije, Istre, Slavonije i Bosne i Hercegovine. Apsolutni pobjednik Sajma je pršut iz tvrtke „Smjeli“ iz Dugopolja, vlasnika Vlade Prančića. Nagrade su još dodijeljene u kategorijama: za najbolji Istarski i za najbolji Dalmatinski pršut. U kategoriji za najbolji Dalmatinski pršut pobjednik je pršutana „Bura“ iz Ljubuškog, a u Kategoriji za najbolji Istarski pršut pobjednik Sajma je pršutana“Istarski pršut“ vlasnika Mladena Dujmovića iz Tinjana. Pršute je ocjenjivala 22-člana komisija na čelu s profesorom Romanom Božcom. Profesor Božac imao je i zapaženo predavanje o tehnologiji proizvodnje Dalmatinskg pršuta.

U programu predavanja predstavio se i talijanski konzorcij proizvođača pršuta iz regije San Daniele.

Slijedeći Sajam održat će se u proljeće 2009. godine. To su riječi organizatorice Sajma Ane Barać, koja je ove godine nagradila dobitnika humanitarne lutrije slasnim dalmatinskim pršutom.

Odsjek HZPSS-a Splitsko-dalmatinke županije,
Zvonko Balta, dipl. ing. agr., stručni savjetnik

Pripremi za ispis