Započela sadnja maslina u Desnama

"Na poziv branitelja iz "Modrozelene" danas sam posadila prvu maslinu u svom životu, a nadam se da ću biti pozvana i u prvu berbu. Ovo je jedna od 227 braniteljskih zadruga koje su osnovane u protekle četiri godine i kroz koji je zaposleno 9 tisuća branitelja, a ove godine se planira zaposliti njih još oko 2 tisuće. Projekt je iznimno važan jer pokazuje kako nije točna teza da branitelji ne žele raditi".  – Rekla nam je potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor.

Zemljište za maslinik, koji će se protezati na 11,5 hektara površine, Zadruga je dobila u koncesiju na 50 godina, a biti će posađeno oko 3 tisuće sadnica. Prema očekivanju prvi urod maslina moga bi se očekivati već u četvrtoj godini sadnje, a zadruga «Modrozelena» planira gradnju uljare čime bi se zaokružio čitavi projekt.
Svečanom početku sadnje priključili su se djelatnici HZPSS – u DNŽ – a, Ispostava Metković i Opuzen, Zajednica braniteljskih zadruga Dalmacije, Koordinacija udruga iz Vukovarsko-srijemske županije, udruga KVIN iz Vinkovaca, Udruga dragovoljaca i veterana iz Širokog Brijega te Izviđački odred Ivica Prusac – Juma iz Momića.

Odsjek HZPSSa, Dubrovačko-neretvanske županije
Damjan Jovanović, dipl. ing. agr. – stručni savjetnik za ratarstvo

Pripremi za ispis