Održane radionice proizvodnje sira na OPG-ima

Prva dvodnevna radionica održana je u okolici Garešnice na opg-ima Adele Jareš i Nade Kovačević .Proizvođači su bili izuzetno zainteresirani, jer većina bez obzira na višegodišnje sirarsko iskustvo, nisu imali takovu cjelovitu stručnu pomoć. Polaznici su aktivni članovi Udruge

„Bil-sir“ i svoja nova znanja sa radionice su prezentirali već u subotu 12. 04. na sajmu u Garešnici. Tek na ovim radionicama sirari mogu dobiti informacije i savjete do kojih se inače teško dolazi.Edukacije u sirarstvu su najvažiniji dio cjelokupnog projekta očuvanja naše tradicije i prilagodbe vrlo strogim uvjetima Europe. Jer bez kvalitetnog i higijenski ispravnog proizvoda nema tradicijskih proizvoda na tržištu.     

Druga dvodnevna radionica održana je u Međimurju 17. i 18. travnja 2008. godine na OPG-u Željke Marić Orehovec u Svetoj Mariji koja se bavi proizvodnjom kozjeg sira.

Desetak polaznica upoznalo se s osnovnim tehnologijama proizvodnje sira, posudama i priborom koji im je potreban za proizvodnju, važnosti kvalitete mlijeka te naučile proizvesti kuhani sir, sir škripavac, polutvrdi sir te tradicionalni međimurski sir „Turuš“ za kojeg je Međimurska županija pokrenula projekt zaštite.

Polaznice nisu krile zadovoljstvo prikazanim te su dogovorene i daljnje edukacije putem osnovanih studijskih grupa.

Pokazalo se da su ovakve praktične edukacije najbolji put do kvalitetne proizvodnje.

Odsjek HZPSS-a Međimurske županije
Valerija Čižmak, dipl.ing.agr.

Odsjek HZPSS-a Bjelovarsko-bilogorske županije
Darija Marković, dipl.ing.agr.

Pripremi za ispis