Radionica u okviru projekta „Jabuka.net: umrežavanjem i marketingom prema ekonomskom razvoju“

Glavni cilj radionice je jačanje kapaciteta lokalnih institucija i nositelja razvoja kroz upoznavanje sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU i načinima registracije autohtonih i geografski zaštićenih proizvoda pri europskim institucijama.
Radionica je održana 8.i 9. travnja 2008. godine, u prostorijama Agencije za razvoj u Osijeku.

Program radionice podijeljen je u dva dana.

Prvog dana nakon pozdravnih riječi direktora RRA , dr. sc. Stjepana Ribića , kao moderator radionice obratila nam se  Ivana Jurić ,dipl. oec. projekt menager.Gosp Zlatko Balentić, dipl.ing.agr.projekt menager pozdravio je prisutne i upoznao nas sa osnivanjem clustera „Slavonska jabuka „ .

Sa pogledom na EU (povijest, institucije i politika) i Zajedničkom poljoprivrednom politikom  (CAP – Common Agricultural Policy) upoznao nas je predavač Alberto Andriolo, predstavnik talijanske regije Veneto .

Dr. Alessandra Scudeller objasnila je koji su koraci potrebni za dobivanje oznake o zaštićenom podrijetlu, Upoznala nas je s Regulativom i procedurom certificiranja pri EU.

Drugi dan dr. Alessandra Scudeller  predstavila je proceduru za dobivanje oznake izvornosti i oznake zemljopisnog podrijetla hrane, te dala  smjernice za izradu pravilnika.

Na okruglom stolu, koji je upriličen drugi dan aktivno su se uključili  svi prisutni sa pitanjima , prijedlozima i informacijama iz svojih sredina , iznijeli iskustva iz rada sa udrugama, utvrđeni su ciljevi i podijeljeni zadaci za slijedeći sastanak, kako bi s konkretnim podacima o povijesti uzgoja jabuke na području Slavonije, konkretno Osječko – baranjske Županije , postojećem sortimentu, uvjetima uzgoja, klimatskim i pedološkim uvjetima  što preciznije izradili pravilnik.

Na radionici su sudjelovali  uz djelatnike RRA, Clustera „ Slavonska jabuka „, predstavnici talijanske regije Veneto,predstavnici pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu  iz Vojvodine ,  predstavnici Odjela za poljoprivredu i gospodarstvo, Poljoprivrednog instituta, Poljoprivrednog fakulteta, Agencije za hranu , Agencije za razvoj, predstavnik grada Osijeka.

Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu je aktivni stručni suradnik na implementaciji projekta. Na radionici su bile slijedeće savjetnice : Zdenka Korade, dipl.ing.agr.,Ruža Skenderović, dipl.ing.agr., Judita Gerber, ing.agr.Snježana Numanović, dipl.ing.agr.i Katica Maras, dipl. ing.agr.

Odsjek HZPSSa, Osječko-baranjske županije, Ispostava Đakovo
Katica Maras, dipl. ing.agr. stručni savjetnik

Pripremi za ispis