Održana regionalna radionica za savjetnike stočare – govedarstvo

Na radionici su bili prisutni djelatnici iz 5 županija.

Program radionice:

  • Neki važni momenti u hranidbi krava, mr. sc. Srećko Ladišić. 
  • Plan potreba na voluminoznoj i krepkoj krmi za muzne krave, mr. sc. Miroslav Kovač

Nakon uvodnog dijela, pozdravnog govora i prezentacije načelnika Odjela za stočarstvo mr. sc. Srećka Ladišića te prezentacije mr. sc Miroslava Kovača otvorena je rasprava te se radionica pretvorila u okrugli stol.

Na prijedlog većine prisutnih dogovoreno je da se postojeći računalni programi  za sastavljanje obroka koje su još prije nekoliko godina izradili Damir Pejaković, dipl. ing., i mr. sc. Miroslav Kovač na određeni način valoriziraju i zaštite od strane stručnjaka za softver kako bi se njima mogli služiti svi koji iskažu potrebu za njihovim korištenjem.

To bi mogao biti vrlo vrijedan alat u rukama savjetnika za budući rad na OPG-ima jer je na terenu prava poplava raznih diskutabilnih receptura za sastavljanje obroka od strane trgovačkih kuća – proizvođača stočne hrane.

U međuvremenu dok se takav program ne napravi predloženo je da mr. sc. Miroslav Kovač u idućem periodu dođe kod svakog savjetnika (odsjeci koji su bili na radionici) i da odu na jedno odbrano gospodarstvo na kojem bi se tada pokazalo svakom savjetniku kako taj program funkcionira.

U njemu se osim sastavljanja obroka može odrediti i Plan potreba krme za pojedino gospodarstvo prema broju U.G., plan potreba za zemljištem, sjemenom, repromaterijalom, zaštitnim sredstvima, dimenzijama silosa i sl.

Cilj je da se uključi što više savjetnika kako bi se upoznali s programom i upotrijebili ga na terenu i u konačnici eventualno ga svojim opažanjima i primjedbama poboljšati.

Odsjek HZPSS-a Požeško-slavonske županije,
Tomislav Mikel, dipl. ing. agr., stručni savjetnik za stočarstvo

Pripremi za ispis