Stručno putovanje na Pag

Udruga malih sirara Zagrebačke županije „SIREK“ je u sklopu osposobljavanja odraslih za zanimanje mljekar-sirar organizirala stručno putovanje kao dio praktične nastave gdje su polaznici upoznati s izgledom mini-sirana i obrtničkih sirana, opremom u njima i asortimanom proizvoda. Posjetili su Pašku siranu u Pagu, obiteljsku siranu Zubović iz Kolana te siranu Lauda d.o.o u Gorici kod Zemunika Donjeg.

Paška sirana d.d. dnevno prerađuje oko 4.000 litara ovčjeg mlijeka u sezoni mužnje. Jedan dio ovčjeg mlijeka dovozi iz unutrašnjosti Hrvatske od Istočno-frizijskih ovaca te kravlje mlijeko iz zadarskog zaleđa. Dnevno se u sezoni mužnje proizvodi oko 650 kg paškog sira, a ukupna godišnja proizvodnja ovog sira je oko 80 tona. Proizvodi nadaleko poznati Paški sir od mlijeka paških ovaca, Pramenko od mlijeka ovaca iz unutrašnjosti Hrvatske, Dalmatinac od miješanog kravljeg i ovčjeg mlijeka, Trapist i Primorac od kravljeg mlijeka i pašku skutu.

Obiteljska sirana gosp. Josipa Zubovića dnevno prerađuje oko 70 litara mlijeka od 100-tinjak Paških ovaca u Paški sir, a od sirutke još proizvode i albuminski sir Skutu. Proizvodnja sira se odvija van turističke sezone pa se obitelj Zubović ljeti bavi i ugostiteljstvom u vlastitom restoranu.

Sirana Lauda d.o.o. je jedna od najmlađih sirana u kategoriji.

srednjih sirana, započela je s radom nešto prije godinu dana. Osnivači i suvlasnici sirane su dugogodišnji djelatnici i stručnjaci u mljekarskoj industriji gosp. Stanko Batur i gosp. Ante Klišanić. Sirana Lauda je ime dobila prema nazivu „laudes“ što predstavlja autohtone pučke napjeve zadarske regije, a trenutno je najmodernija sirana u Republici Hrvatskoj po pitanju opreme i uređenosti, a kapaciteta je 20.000 litara dnevno. Osim svježih, polutvrdih i tvrdih sireva proizvode i svježe mlijeko, kozje mlijeko, kiselo mlijeko, vrhnje, sirutku, domaći maslac i dr.

Zahvaljujemo se ovim putem gosp. Ivici Peraniću, stručnom savjetniku HZPSS-a na otoku Pagu na vrlo ljubaznom i kvalitetnom stručnom vodstvu po otoku, te gosp. Baturu na gostoprimstvu i iscrpnom objašnjenju cijelog tehnološkog postupka proizvodnje sira u jednoj takvoj suvremenoj sirani.

Članovi Udruge malih sirara Zagrebačke županije „SIREK“

Odsjeka HZPSS-a, Zagrebačke županije
Anđelka Pejaković, dipl.ing.agr., Stručni savjetnik

Pripremi za ispis