Travnjaci pred košnjom

Na vrijeme i sa dovoljnim količinama gnojiva prihranjeni travnjaci talijanskog i engleskog ljulja,uskoro budu spremni za košnju i spravljanje sjenaže. U proteklom razdoblju oborine koje su pale ubrzale su usvajanje hranjiva. Nekoliko sunčanih dana i porast temperature i spremanje sjenaže je „pred vratima „.

0804grassa.jpg

Ako želimo dobiti dobru kvalitetu krme treba se nastojati držati preporučenih visina košnje i faze vlatanja. Moramo dobiti krmu gdje imamo zastupljeno više lisne mase, a manje stabljike što nam se znade dogoditi kod talijanskog ljulja kada nam „pobjegne“. Porast travnjaka treba pratiti i ne bi smjeli dozvoliti da donji listovi i stabljika počinju žutiti i propadati.

0804grassb.jpg

Engleski ljulj treba kositi kad dostigne visinu 30-35 cm kako bi tako spremljena krma sadržavala što više bjelančevina.

0804grassc.jpg

Vrijeme za košnju talijanskog ljulja je kada dostigne visinu 40-50 cm i kada je puno lista u masi.Moramo paziti jer ima brzi rast da masa u nekoliko dana ne prestari.

0804grassd.jpg

Idealno bi bilo kositi u popodnevnim satima kad u biljci ima najviše šećera, masu rastresti po parceli i pustiti da provene tj. da je sadržaj suhe tvari 30-40% .Moramo paziti da u slučaju visokih temperatura se masa previše ne osuši, što otežava kvalitetno sabijanje ili gaženje te nam se javlja kvarenje sjenaže (pljesnivost).

Visina košnje mora biti na nekih 10-tak centimetara kako bi nam naredni otkos nakon prihrane stigao čim prije.

0804grasse.jpg

Pripremi za ispis