PZ Svirče nositelj ekološkog vinogradarstva u RH

Sukladno odredbama Zakona o ekološkoj proizvodnji PZ Svirče je u proizvodnoj godini 2003. od grožđa sorte Plavac mali iz  tih vinograda proizvela 35 000 litara vina „Plavac“ koje je dobilo pravo korištenja znaka kao „ekološki proizvod u prelaznom razdoblju“ za ukupno 46 665 boca od 0,7 l.

PZ Svirče je učinila brojne napore zajedno s djelatnicima Odsjeka HZPSS-a Splitsko-dalmatinske županije na edukaciji u ekološkoj proizvodnji poštujući očuvanje biološke i krajobrazne raznolikosti. Posebno se nastoji zadržati stabilnost prirodnih staništa i sačuvati samonikle biljne vrste (divlja mrkva, riga, kopar, borač, komorač, kadulja) kojima su vinogradi zatravljeni u jesensko-zimskom periodu. Pomoću te divlje flore  ublažava se monokultura u vinogradu i potiče se prisutnost korisnih organizama i raznovrsnost života u tlu. S obzirom da se u ekološkoj proizvodnji ne koriste herbicidi ovaj biljni pokrov se početkom sušnog razdoblja uklanja okopavanjem da bi se vlaga sačuvala samo za lozu. Samoniklim mediteranskim biljem (ruzmarin, maginja, brnistra, crnika) obrastao je i okoliš koji čini važan dio ekosustava u kojem se sklanjaju i hrane korisni organizmi (oprašivači, grabežljivci i nametnici štetočinja). U prirodnoj vegetaciji se kriju i biljke poput dalmatinskog buhača koji ima insekticidna svojstva i od kojeg se dobiva piretrin, aktivna tvar čija upotreba je dopuštena u ekološkoj proizvodnji. Plavac mali je kao zavičajna sorta dosta otporan na najvažnije bolesti vinove loze jer najbolje prilagođen prostorima južne strane otoka Hvara iznad hvarskih plaža, od Medvid boda, preko Ivan Dolca do Jagodne. Zbog velikog nagiba terena sunce obasjava ove vinograde skoro pod pravim kutom od jutra do kasnog predvečerja stvarajući mikroklimu izuzetno povoljnu za uzgoj vinove loze. Vinogradi okruženi prirodnom vegetacijom penju se od same morske obale u visinu do 300 m nad morem stvarajući  jedinstveni krajobraz. Tlo se radi velikog nagiba obrađuje ručno, okopavanjem i na taj način se unosi stajnjak, kontroliraju korovi i prozračuje gornji sloj tla u kome se potiče mineralizacija organske tvari. Obradom na površinu tla dospijeva kamen kao prirodan malč koji štiti tlo od štetnog utjecaja sunca.

Ekološka proizvodnja u vinogradima zadrugara i kooperanata PZ Svirče osigurava sigurnu i zdravu radnu okolinu, a njihova međusobna suradnja i zalaganje daje im sigurnost i poticaj za daljnji rad. Sav trud i zalaganje vrijednih ljudi okupljenih u ovu Zadrugu  okrunjen je Potvrdnicom za EKOLOŠKO VINO „IVAN DOLAC“ proizvedeno od sorte „Plavac mali“ iz berbe 2005. g. (četvrta godina pod stručnim nadzorom u ekološkoj proizvodnji) u količini od 50 000 litara u 65 333 boca od po 0,75 l i 1000 litara u 2000 boca od po 0,5 l. Od te godine PZ Svirče konstantno dobiva Potvrdnice za svoje EKOLOŠKO VINO „IVAN DOLAC“.

Odsjek HZPSS-a Splitsko-dalmatinske županije,
Stanislav Štambuk, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik,
Danica Tadin, dipl. ing. agr., rukovoditeljica Odsjeka

Pripremi za ispis