Osnovana udruga ”Žene i vino”

Udruga okuplja žene različitih profesija (vinarice, vinogradarice, enologinje, ugostiteljice, poduzetnice, turističke djelatnice, sommelierke, novinarke…). Cilj ove Udruge je povezivanje žena iz svih navedenih djelatnosti, radi unapređivanja i obogaćivanja vinarstva, razmjene i pružanja stručne pomoći svojim članicama, stvaranje image-a vina i ostalih pića i jela kao kvalitetnih proizvoda članica Udruge, promidžba naših vinarskih područja, kulture jela i pića, kulture stola…

S obzirom da su članice Udruge iz dvija vinarska područja, dogovoreno je kako će se sjedište Udruge i predsjedništvo mijenjati svake dvije godine.

Na osnivačkoj skupštini je bila prisutna i prof.dr.sc. Dubravka Premužić, koja je primljena za počasnu članicu Udruge.

Inače Iločanke nisu u Kutjevu bile samo radi osnivanja Udruge, nego i kako bi uzvratile posjet Kutjevčankama i obišle njihova gospodarstva.

Prva stanica nam je bilo gospodarstvo Jakobović u Ramanovcima, gdje su nas ugostili Maja Jakobović i njena obitelj. Zatim smo se uputili u Požegu gdje Maja ima vinoteku u kojoj se mogu kupiti vina Kutjevačkih vinara.

Iz Požege smo se zatim uputili prema gospodarstvu obitelji Krauthaker, a usput nas je gospođa Renata Tepeš (također vinarica) vodila kroz Kutjevačko vinogorje. Na gospodarstvu obitelji Krauthaker su nas dočekale gđa Ružica Krauthaker i njena kćer Martina Krauthaker-Grgić. One su nas provele kroz njihovo gospodarstvo. Kao iznenađenje dočekala nas je gđa Premužić, koja nas je vodila kroz degustaciju vina (osim vina Krauthaker tu su bila i vina gđe Tepeš i gđe Vesne Bodegrajac).

Zatim smo obišle znameniti Trg Graševine, te Kutjevačke podrume d.d. i crkvu Blažene Djevice Marije.

Posjetili smo i gospodarstvo gđe Zorice Tandara, gdje su bila ponuđena i vina gđe Martine Hora.

Od vinarica smo posjetile još i Mirjanu Baronicu i Lidiju Zorić, nakon čega smo se uputili na večeru u restoran Vinkomir gdje smo i održale osnivačku skupštinu Udruge.

Odsjek HZPSSa, Vukovarsko-srijemske županije
Božica Dolić, stručni suradnik zaVVV

Pripremi za ispis