Svinjogojska udruga Brodske Posavine posjetila Istarsku županiju

Posjet Istarskoj županiji organizirali su Odsjek HZPSS Brodsko-posavske županije, Svinjogojska udruga Brodske Posvine i Odsjek HZPSS Istarske županije i Udruga pršutara Istarske županije.

Tijekom prvog dana posjetili smo OPG gosp. Maria Pauletić iz mjesta Ženodraga u općini Višnjan. Gospodarstvo se bavi uzgojem svinja na otvorenom, proizvode Istarski pršut, a ujedno se bave i agroturizmom.

Nakon ovog gospodarstva posjetili smo vinariju gosp. Dr.sci.Đordana Peršurića, koji je i direktor Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču. Ovdje se proizvode visoko kvalitetna pjenušava vina. Pršutana gosp.Mladena Dujmovića iz Kučića, Kringa u općini Tinjan bila je treće odredište našeg putovanja. Ova pršutana je jedna od pet registriranih pršutana u općini Tinjan,a ujedno je i najveća (1500 pršuta). Sve proizvode odmah proda kroz svoju prodajnu mrežu, jer uz ovu proizvodnju ima i preradu mesa u ostale mesne proizvode. Zapošljave 15 radnika.

U mjestu Milohanići nalazi se pršutana gosp. Mladena Milohanić koji je i pročelnik Fonda za poljoprivredu. Objekat je kapaciteta 1500 pršuta, trenutna proizvodnja je 500 kom., ujedno je dvanaesta registrirana pršutana u Istri.

Nakon obilaska navedenih sadržaja i kušanja istarskih specijaliteta prenoćili smo u hotelu Filipini kod Poreča, koji je jedan od ugostiteljskih objekata koji nudi meso istarskog goveda.

Drugog dana našeg putovanja upznali smo grad Vodnjan u kojem živi obitelj Belči koja se bavi uzgojem maslina i proizvodnjom maslinova ulja. Ova obitelj dugi niz godina uzgaja masline, a preferiraju domaće sorte. Druga uljara u Vodnjanju koju smo posjetili je vlasništvo Antonia Pastroviccia, također se bave i uzgojem maslina. Vinarija Giacometti Moscarda iz Vodnjanja proizvodi bijela i crna vina izuzetne kakvoče što dokazuju brojna priznanja na zidovima njihove kušaonice. Osim toga i Slavonci su to potvrdili kušajući sir i vino.

Na kraju je predsjednik Udruge pršutara Istarske županije gosp.Milan Antolović iz mjesta Bašići kod Tinjana predstavio svoje gospodarstvo i svoju proizvodnju pršuta i ostalih mesnih proizvoda. Na njegovom gospodarstvu uživali smo u Istarskim specijalitetima i ambijentu agroturizma, zajedno s članovima njegove obitelji koji su ih pripravili.

Da je putovanje bilo korisno potvrđuje sastanak predstavnika naših udruga s pročelnicima Upravnih odjela za poljoprivredu Brodsko-posavske i Istarske županije na kojemu su dogovorene daljnje aktivnosti u međusobnoj suradnji. Naši domaćini ostavili su na nama dojam iskrene susretljivosti i ljubaznosti ali i poduzetništva koji vlada u njihovom poslu.

Odsjek HZPSS-a Brodsko-posavske županije
Željko Kucjenić, dipl. inž., stručni savjetnik

Pripremi za ispis