Četiri nove publikacije

Tehnološke smjernice za integriranu proizvodnju maslina i Tehnološke smjernice za integriranu proizvodnju šljiva nastavak su serije publikacija koje poljoprivrednicima prenose znanja iz integrirane proizvodnje.

2008_01_17_02.jpg
Autori: Lada Bičak, Marijo Car, Antun Kotlar, Višnja Šimunović
Cijena: 20 kn

"Proizvodnja, prerada i trženje visokokvalitetnih maslinovih ulja danas je i u nas posao koji pruža egzistenciju obiteljima u priobalju i na otocima. Proizvođači, koji se odluče proizvoditi po integriranim principima, moraju neprestano pratiti novosti, koje donosi znanost i struka na terenu." – rekao je u predgovru knjige Tehnološke smjernice za integriranu proizvodnju maslina dr. sc. Ivan Katalinić, ravnatelj HZPSS-a.

2008_01_17_03.jpg
Autori: Lada Bičak, Vesna Bradić, Zdravko Miholić, Višnja Šimunović
Cijena: 20 kn

U predgovoru knjige Tehnološke smjernice za integriranu proizvodnju šljiva dr. sc. Ivan Katalinić ističe: "Najcjenjenija sorta šljive za preradu u nas jest bistrica, no zbog osjetljivosti na virus šarke šljive, njezina proizvodnja nije ekonomski isplativa u intenzivnoj proizvodnji. Prodaja šljiva za svježu potrošnju još je zahtjevnija, jer kupci u velikim gradovima i turističkim središtima, osim vanjskom izgledu plodova, sve više pozornosti pridaju i unutarnjoj kvaliteti te žele kupovati voće s potvrdnicom integrirane proizvodnje."

Iz stočarske proizvodnje objavljene su knjige Priručnik za uzgajivače svinja i Uzgoj koza na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

2008_01_17_05.jpg
Autori: Draženka Gutzmirtl, Željko Kucjenić, Ivana Jurišić, Vera Jandrić, Ljubica Kravarščan, Tatjana Oršolić, Nada Matić, Mijo Žugaj, Slavko Jelinić
Cijena: 30 kn

Dr. sc. Ivan Katalinić u predgovoru knjige: Priručnik za uzgajivače svinja ističe: "Svinjogojska je proizvodnja jedna od najvažnijih grana stočarske proizvodnje. U nekim dijelovima Republike Hrvatske svinjogojstvo je gotovo primarno obilježje poljoprivredne proizvodnje, vezano uz tradiciju, a svinjsko meso i prerađevine od mesa temeljni su izvor animalnih proteina za domaću populaciju."

2008_01_17_04.jpg
Autori: Mirjana Bengeri, Ana Grgas, Dragutin Kasteljan, Višnja Magdić, Darija Marković
Cijena: 30 kn

U predgovoru knjige Uzgoj koza na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu dr. sc. Ivan Katalinić rekao je: "Uzgoj i držanje domaćih pasmina koza tradicionalno su vezani uz priobalni dio Hrvatske. Na područje sjeverozapadne Hrvatske 80-ih godina prošlog stoljeća uvezena su prva stada koza visokoga genetskoga potencijala za proizvodnju mlijeka. Odatle su se koze proširile kontinentalnom Hrvatskom. Mogućnosti razvoja kozarstva velike su. U proizvodnji kozjeg mlijeka kao sirovine, u proizvodnji kozjeg sira i mesa, kao najvažnijih proizvoda namijenjenih ljudskoj potrošnji, potencijali nisu dovoljno iskorišteni."

Sve publikacije mogu se naručiti e-mailom (publikacije@hzpss.hr) ili kupiti u odsjecima HZPSS-a po županijama (Adresar).

Ured ravnatelja HZPSS-a,
Vanda Čuljat, dipl. ing., načelnik Odjela za informatiku i izdavaštvo

Pripremi za ispis