Studijsko putovanje u Njemačku za žene vinarice i žene iz povezanih djelatnosti

Vinissima je ženska udruga, osnovana 1991. Udrugu je osnovalo sedam žena te je brzim rastom i razvojem organizacija dosegla 200 članica širom Njemačke. U Udruzi djeluju žene različitih profesija (vinarice, vinogradarice, enologinje, vlasnice restorana, poduzetnice, sommelierke, novinarke, …). Sve spomenute profesije donose širok spektar znanja i aspekata u radu Udruge, tako da Udruga kontinuirano provodi treninge, seminare-radionice i stručna putovanja.

2007_11_09_05.jpg

Mi smo konkretno posjetili vinogradarsko-vinarsku regiju uz rijeku Mosel, gdje se nalaze najkvalitetniji položaji u svijetu za uzgoj sorte Rajnski rizling, koja je ovdje zastupljena s oko 80 %. Dočekala nas je Sabine Mosbacher, predsjednica Vinissime. Domaćini su se zaista potrudili pokazati nam širok spektar djelatnosti, kojima se bave članice ove Udruge, a prema poznatoj njemačkoj preciznosti sve je bilo isplanirano do u minutu.

27. 10. 2007.

8.00 h ispred hotela u Frankfurtu dočekao nas je gospodin Hermann Recknagel koji nas je vodio prvi dan u obilasku članica udruge Vinissima. U Edenkobenu nas je dočekao i gospodin Emerich Volker, čija je supruga također članica Vinissime. Inače gospodin Emerich u suradnji s GTZ-om obilazi naše pilot regije Ilok i Kutjevo gdje pomaže sa svojim stručnim savjetima, i na njegovu inicijativu je organizirano ovo putovanje.

10.00-13.30 predstavljanje kooperacije Astrid Stenz i Nicole Gräber u Edenkobenu.

Ove dvije gospođe su osnovale su svoju robnu marku Edel und Süß (plemenito i slatko), pod kojom zajednički plasiraju svoja vina i pjenušac uz čokoladu koja je napravljena za njih u skladu s njihovim vinima. Dočekale su nas na imanju gospođe Stenz, gdje su nam organizirale degustaciju njihovih vina uz tradicionalna jela. Uz dobro vino i hranu upoznale su nas ukratko s djelovanjem Udruge.

14.00-15.00 posjet vinskom imanju Georg Mosbacher u Forstu, čiji je voditelj predsjednica Udruge Sabine Mosbacher-Düringer, inače po profesiji liječnica, koja se odrekla svog liječničkog poziva kako bi se vratila na obiteljsko imanje i preuzela vođenje. Ovdje smo obišli njen podrum, kušali vina u moderno i jednostavno uređenoj kušaonici, te vinograde koji se nalaze uz samu kuću. Kroz ove vinograde vodi turistička pješačka staza putem koje smo naišli na mnogobrojne turiste.

15.00-16.00 šetnjom kroz vinograde vratili smo se u mjesto i kratko posjetili kušaonicu-restoran Acham-Magin. Gospođa Acham-Magin je po struci farmaceut, no isto je ostavila svoj prijašnji posao kako bi se vratila na obiteljsko imanje i preuzela posao. Bavi se vinskim turizmom i u svojoj kući-restoranu prima goste, ali samo određenim danima. Ovdje su nas ponudili s mladim vinom i pitom od luka.

2007_11_09_01.jpg

16.30-18.00 posjet vinskom gospodarstvu Weegmüller s tradicijom od preko 300 godina vinarstva, čija vlasnica je Steffi Weegmüller-Scherr. Ona nas je ugostila u svojoj kući koja je stara preko 400 godina i ponudila svojim vinima. Inače gospođa je zamjenica predsjednice Vinissime.

28.10.2007.

10.00 h posjet Petri Kessler-Hagenau (koja je ”pripravnica” za ulazak u Udrugu) u Zellu. Ona se bavi organizacijom vinskih putovanja rijekom Mosel i to kajakom, kanuom ili turističkim brodovima, dok njen suprug ima trgovinu strojevima i ostalim potrepštinama za vinogradarsku i vinarsku proizvodnju (povratkom s putovanja sam saznala da su i neki naši vinari kupovali tu). Ovdje su nas poslužili malim zalogajčićima u kušaonici u stijeni.

12.00 h posjetili smo multimedijalni muzej (drugi takav u svijetu-prvi je u Australiji) u Bernkastel-Kuesu, koji je otvoren u rujnu ove godine. Ovdje se na ekranima može vidjeti sve od povijesti, položaja i važnosti regija uz Mosel do proizvodnje cijepova, grožđa i u konačnici vina. Uz sam muzej se nalazi i vinoteka u kojoj se mogu kupiti i kušati sva vina iz ovog kraja.

2007_11_09_04.jpg

15.00 h posjetili smo tvrtku Rotwild, na čelu koje je Renate Willkom. Ova tvrtka otkupljuje vina iz cijelog svijeta, dorađuje ih i godišnje puni 40 milijuna boca. Inače tvrtka posjeduje drugi po veličini podzemni vinski podrum u Europi.

2007_11_09_03.jpg

16.30 obilazak vinogradarskih položaja uz Mosel. Kratko smo se prošetali strmim položajima, koji su zasađeni gotovo isključivo rajnskim rizlingom. Kako su nam objasnili klima uz rijeku je vrlo blaga zbog brojnih meandara, koji sprečavaju nagli ulazak hladnog zraka. Nagib u vinogradima je vrlo velik i do 60˚, tako da je rad u njima vrlo težak (preko 1200 sati ručnog rada po ha godišnje), a cijena vina s ovih položaja je 3-4 eura veća u odnosu na pristupačnije terene. Nije da netko prodaje ovu zemlju, ali cijena je 300 000 eura po hektaru.

17.30 h večera u Hotelu Brauneberger Hofu u Braunenbergu, vlasnice Hilde Conrad, također članice Vinissime, koja se ubraja među najboljih 20 gostioničara u pokrajini Rheinland-Pfalz. Ovdje smo bili ponuđeni rimskom večerom – što su jeli stari Rimljani, koji su i donijeli vinovu lozu u ovaj kraj. Možda nam jelo baš i nije pasalo, ali ambijen starog vinskog podruma koji služi kao restoran svakako jest.

19.00 h na kraju smo posjetili još jedno vrlo mlado vinsko gospodarstvo  Köwerich, gdje su nas pozdravile članice regionalne grupe Vinissime, s kojima smo se zadržali u kratkom razgovoru. Nakon toga smo se vratile u hutel u Frankfurtu odakle smo sutradan krenuli za Hrvatsku.

Cilj ovog putovanja je bio upoznavanje s udrugom Vinissima i njenim djelovanjem. S obzirom da smo sve bile oduševljene viđenim, i načinom rada udruge i općenito odnosom prema vinskoj kulturi, dogovorile smo se po povratku što prije sastati i razgovarati o mogućnosti osnivanja slične udruge i u nas. Naše domaćice iz Vinissime su nam ponudile svoju pomoć pri ostvarivanju ove ideje.

Još se želim zahvaliti i Lucijanu Jakšiću, djelatniku GTZ-a u Hrvatskoj koji je bio vođa puta, te prevoditelju Mariu Biliću koji su zaista profesionalno odradili svoj dio posla.

Odsjek HZPSS-a Vukovarsko-srijemske županije
Božica Dolić, dipl. ing. agr., stručni suradnik
   

Pripremi za ispis