Susret vrbovečkih i bavarskih mladih uzgajivača goveda

Vrbovečki uzgajivači ugostili su tom prigodom i drage prijatelje iz susjedne Koprivničko-križevačke županije – nekoliko članova Kluba mladih uzgajivača goveda Križevci. Njih vode predsjednik kluba gospodin Damir Ević i kolega, stručni savjetnik, Dario Zagorec, dipl.inž.agr. Susretu su se pridružili i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zagrebačke županije mr.sc. Josip Kraljičković te predstavnik Hrvatskog stočarskog centra Dalibor Janda, dipl.inž.agr., zajedno s kolegama lokalnim kontrolnim asistentima područne službe HSC-a Vrbovec.

Susret je započeo obilaskom obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva predsjednika vrbovečke udruge, gospodina Josipa Bureka u Mostarima, selu u općini Dubrava (vrbovečka). To je jedno uzorno obiteljsko gospodarstvo kojega je nositelj Josipova kćer Emina, naša kolegica sa završenim agronomskim fakultetom – smjer agroekonomika. Prošle su godine u sklopu Operativnog programa razvitka govedarstva u RH izgradili novu, modernu staju za 70 muznih krava i napunili je, uz svoju stoku, sa 63 simentalske junice koje su uvezli upravo iz regije Oberpfalz iz Bavarske. Na kraju izbora junica u lipnju 2006. godine u Schwandorfu, središtu lokalne uzgojne udruge (Rinderzuchtverband Oberpfalz), gospodin Erwin Schindler, profesionalac u udruzi zadužen za stručni rad i prodaju rasplodne stoke, predvidio je da će kupljene junice u dobrim uvjetima (kao što su u Bavarskoj) davati u prosjeku u vrhu prve laktacije oko 25 kg mlijeka dnevno. Ta prva grupa od 32 junice uvezene 2006. godine uglavnom je završila prve laktacije u staji Burekovih, a gospodin Schindler je došao zajedno s mladim uzgajivačima, između ostaloga, i vidjeti kako se ponaša njihova stoka u našim uvjetima. I bili su više nego ugodno iznenađeni. Navedene 32 junice (bez ikakvih gubitaka) otelile su 18 ženske i 14 muške teladi, a davale su u prosjeku u vrhu prve laktacije 28 kg mlijeka dnevno. Samo je 5 junica imalo manje od 25 kg mlijeka dnevno u vrhu laktacije, dok ih je 13 imalo iznad 30 kg. Prema službenim podacima HSC-a prvih 10 junica kojima su već do sada zaključene prve laktacije imale su slijedeće rezultate:

Posebno treba istaći stanje reprodukcije – servisno razdoblje 62 dana ! Za sve to je zaslužan vrhunski management i hranidba na farmi, i prema riječima gostiju puno bolji od prosječnog u Bavarskoj, a vodi ga Josipova kćer Emina, koja sama obavlja i umjetno osjemenjivanje svojih krava. Dakle, odličan genetski potencijal uz izvrsne uvjete držanja i management moraju dati ovakve vrhunske rezultate. Usput, treba napomenuti da je druga grupa od 31 junice, koja je uvezena iz istog područja ove godine, još za klasu višeg genetskog potencijala od prve grupe pa će biti vrlo zanimljivo pratiti kakve će rezultate ostvarivati u idućim godinama na ovom vrhunskom gospodarstvu.


Bavarski uzgajivači ugodno su se iznenadili stanjem „svoje“ stoke na gospodarstvu Burek

Drugo gospodarstvo koje su gosti iz Bavarske posjetili tipično je obiteljsko gospodarstvo vrbovečkog kraja. Nalazi se u selu Bađinac, a vlasništvo je obitelji Antoš u kojoj je radno aktivno tri generacije članova. Posjeduju 15-ak krava, isto toliko grla ženskog podmlatka, a tove i bikove (sveukupno je u stajama oko 40 grla stoke). Gospodarstvo je dosta ograničeno u mogućnostima za širenje i prostorno u okviru sela, a još više s obzirom na mogućnost okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta. Kratkoročni plan je izgraditi staju za najviše 30 krava jer za veći broj ne mogu osigurati dovoljno zemljišta. Gostima iz Bavarske na ovom se gospodarstvu posebno svidjela obitelj koja zrači pozitivnim nabojem, napose sin Tomislav, vrlo aktivni član Kluba mladih uzgajivača goveda Vrbovec. Sigurni su da ova i slične obitelji imaju dobru budućnost u govedarskoj proizvodnji jer će ih njihova motiviranost, iskustvo i spremnost za novo i bolje voditi pravim putem.

 
Predsjednik udruženja svih bavarskih klubova mladih uzgajivača goveda Martin Mosandl oduševio se entuzijazmom obitelji Antoš.

Program gostiju iz Bavarske nastavio se nakon toga u društvenom domu u Celinama kraj Vrbovca gdje ih je dočekalo 40-ak domaćih mladih uzgajivača predvođenih tajnikom Udruge kolegom mr.sc. Josipom Mikecom i blagajnicom Zvjezdanom Špicar, djelatnicom HSC-a. Razgovaralo se o organiziranosti mladih uzgajivača u Bavarskoj i njihovom bogatom iskustvu i rezultatima, a gostima su predstavljena prva dva kluba mladih uzgajivača u Hrvatskoj – vrbovečki i križevački, koji imaju iza sebe dvije godine djelovanja. Bavarska iskustva pokazuju da je najveća vrijednost okupljanja mladih uzgajivača u stručnoj edukaciji i informiranju, ali ne manje važna je i društvena komponenta, dakle, zabavni i kulturno-turistički sadržaji. Upravo je i ovaj njihov posjet Hrvatskoj odlično ukomponirao ta dva najvažnija sadržaja zbog kojeg klubovi mladih postoje. Zanimljivo pitanje je bilo kako se zapravo definira mladi uzgajivač, koje su granice godina. Bavarsko iskustvo pokazalo je da najveći broj članova pristupa klubovima mladih u dobi od 16-18 godina i nikad formalno ne istupaju iz članstva premda se gornja granica godina postavlja na 30. Veličina gospodarstva (broj krava) po njihovim riječima nije odlučujuća za uspjeh već spremnost za učenje i stalne promjene. No, neke podatke o Bavarskoj i Oberpfalzu dobro je imati na umu.


Razmjena iskustava i druženje mladih uzgajivača vrbovečkog kraja s gostima iz Bavarske

Nakon sadržajne rasprave i razmjene iskustava naših i bavarskih mladih uzgajivača druženje je nastavljeno uz prigodni domijenak i domaću glazbu, s čime su gosti bili oduševljeni pa su produžili svoj boravak u Vrbovcu i izvan zacrtanog programa. Na kraju je dogovoren uzvratni posjet naših mladih uzgajivača Bavarskoj, regiji Oberpfalz, početkom ožujka iduće godine kada se u Schwandorfu održava velika izložba simentalca cijele regije.

Odsjek HZPSSa Zagrebačke županije – Vrbovec
Damir Pejaković, dipl.inž.agr., viši savjetnik za govedarstvo

Pripremi za ispis